Zapekane rezy z polenty
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Sýte, šťavnaté, korenisté, výborné :)
Suroviny:
- 300 g kukuričnej polenty
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- 2 stonkové zelery
- 100 g talianskej alebo inej salámy
- 3 lyžice olivového oleja
- 400 g mletého mäsa
- 1 malá konzerva olúpaných rajčiakov (400g)
- 125 ml suchého červeného vína
- 100 g čerstvo postrúhaného parmezánu
- 1 - 2 sušené feferónky
- 1 lyžička tymianu
Postup:
1) Vo veľkom hrnci uvedieme do varu 1l vody s 1 lyžičkou soli. Vsypeme polentu a dôkladne zamiešame. Teplotu znížime na minimum, ináč bude bublať tak intenzívne že zastrieka celú kuchyňu. A navyše, mohla by aj prihorieť. Takže treba ju hneď zakryť pokrievkou a 10 min. pomaly variť. Ak je polenta instantná, pripraviť ju podľa návodu, zvyčajne len 3 minúty variť.
2)Medzitým si pripravíme veľkú dosku. Vyklopíme na ňu uvarenú polentu a stierkou na cesto ju rozotrieme na hrúbku 1 až 2 cm. Stierku občas namáčame do studenej vody. Polentu necháme vychladnúť a stuhnúť.
3)Čas kým polenta chladne treba využiť. Cibuľu a cesnak ošúpeme a pokrájame na veľmi malé kúsky. Mrkvu oškrabeme, zeler umyjeme a konce odrežeme. Mrkvu, zeler a salámu nadrobno pokrájame.
4)Panvicu s 1 lyžicou oleja dobre zohrejeme. Pridáme cibuľu, cesnak a podusíme. Potom vmiešame zeleninu i salámu a všetko ešte krátko podusíme. K podusenej zelenine dáme mleté mäso a opekáme, kým sa nerozmrví a nestratí červenú farbu. Rajčiaky pokrájame lyžicou priamo v konzerve na malé kúsky a spolu so šťavou aj s červeným vínom vlejeme k mäsu. Feferónky rozdrvíme v mažiari, príp. prstami.
5)Omáčku z mletého mäsa osolíme, okoreníme tymianom a pomaly varíme v otvorenom hrnci na strednej teplote ešte takých 15 min.
6)Rúru predhrejeme na 200 stupňov (teplovzdušnú nastavíme na 180 st.) Štvorhrannú zapekaciu misu vymastíme olejom.
7)Dlhý nož namočíme do studenej vody a polentu rozkrájame na pásy široké 2 cm. Priebežne ho treba namáčať do studenej vody a krájanie bude detskou hračkou.
8)Zapekaciu misu naplníme vrstvou polenty, mäsa a polenty. Vrch posypeme parmezánom a pokvapkáme zvyškom oleja.
9)Misu dáme na strednú koľajničku a pečieme cca 35 min. Výsledkom bude rozvoniavajúci zlatistý nákyp.
Pridal(a): Radka A.