pridané 12.5.2013 o 17:27 prečítané 2599x

Zapekane rezy z polenty

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Sýte, šťavnaté, korenisté, výborné :)

Suroviny:

  • 300 g kukuričnej polenty
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 2 stonkové zelery
  • 100 g talianskej alebo inej salámy
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 400 g mletého mäsa
  • 1 malá konzerva olúpaných rajčiakov (400g)
  • 125 ml suchého červeného vína
  • 100 g čerstvo postrúhaného parmezánu
  • 1 - 2 sušené feferónky
  • 1 lyžička tymianu

Postup:

1) Vo veľkom hrnci uvedieme do varu 1l vody s 1 lyžičkou soli. Vsypeme polentu a dôkladne zamiešame. Teplotu znížime na minimum, ináč bude bublať tak intenzívne že zastrieka celú kuchyňu. A navyše, mohla by aj prihorieť. Takže treba ju hneď zakryť pokrievkou a 10 min. pomaly variť. Ak je polenta instantná, pripraviť ju podľa návodu, zvyčajne len 3 minúty variť.

2)Medzitým si pripravíme veľkú dosku. Vyklopíme na ňu uvarenú polentu a stierkou na cesto ju rozotrieme na hrúbku 1 až 2 cm. Stierku občas namáčame do studenej vody. Polentu necháme vychladnúť a stuhnúť.

3)Čas kým polenta chladne treba využiť. Cibuľu a cesnak ošúpeme a pokrájame na veľmi malé kúsky. Mrkvu oškrabeme, zeler umyjeme a konce odrežeme. Mrkvu, zeler a salámu nadrobno pokrájame.

4)Panvicu s 1 lyžicou oleja dobre zohrejeme. Pridáme cibuľu, cesnak a podusíme. Potom vmiešame zeleninu i salámu a všetko ešte krátko podusíme. K podusenej zelenine dáme mleté mäso a opekáme, kým sa nerozmrví a nestratí červenú farbu. Rajčiaky pokrájame lyžicou priamo v konzerve na malé kúsky a spolu so šťavou aj s červeným vínom vlejeme k mäsu. Feferónky rozdrvíme v mažiari, príp. prstami.

5)Omáčku z mletého mäsa osolíme, okoreníme tymianom a pomaly varíme v otvorenom hrnci na strednej teplote ešte takých 15 min.

6)Rúru predhrejeme na 200 stupňov (teplovzdušnú nastavíme na 180 st.) Štvorhrannú zapekaciu misu vymastíme olejom.

7)Dlhý nož namočíme do studenej vody a polentu rozkrájame na pásy široké 2 cm. Priebežne ho treba namáčať do studenej vody a krájanie bude detskou hračkou.

8)Zapekaciu misu naplníme vrstvou polenty, mäsa a polenty. Vrch posypeme parmezánom a pokvapkáme zvyškom oleja.

9)Misu dáme na strednú koľajničku a pečieme cca 35 min. Výsledkom bude rozvoniavajúci zlatistý nákyp.

Pridal(a): Radka A.

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.