Pečenie s Novalimom (5. časť) - Pečené mäsové pirohy
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Najlepšie chutia čerstvé, no ak ich nepojete hneď všetky, tak sú vynikajúce aj studené či už so šalátom ako ľahký obed alebo večera. A nie že by som chcela podporovať alkoholizmus, ale pohár piva sa k nim nesmierne hodí :)
Suroviny:
- 42 g (1 kocka) čerstvého droždia
- 250 ml mandľového mlieka
- 2 PL (40 g) trstinového cukru
- 400 g bezlepkovej múky Alfa (Novalim)
- 1 ČL (2 g) xanthánovej gumy
- 1 PL (15 ml) jablčného octu
- 1 ČL soli
- 100 g studenej bravčovej masti
- 1 vajíčko veľkosti L + 1 na lepenie a potieranie
- Plnka:
- 2 PL bravčovej masti
- 500 g mletého bravčového alebo hovädzieho mäsa (alebo mix)
- 300 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 2 stredne veľké cibule
- 1 hlavička cesnaku
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL mletej kurkumy
- 1/2 ČL mletého čili
- 1/2 ČL mletého muškátového oriešku
- 1 - 2 ČL soli (podľa chuti)
Postup:
Čas na prípravu: 30 min Čas pečenia: 25 min Teplota pečenia: 200°C
+ 30 min kysnutie
1. Ako prvé si pripravíme plnku, nakoľko potrebuje pred plnením vychladnúť. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno. Na panvici s hrubým dnom rozohrejeme bravčovú masť a cibuľu orestujeme do zlatista. Pridáme mleté mäso a opražíme do hneda.
2. Keď sme s mäsom spokojní, pridáme nastrúhanú mrkvu a asi 5 min podusíme. Odstavíme z ohňa, pridáme soľ, koreniny a prelisovaný cesnak. Všetko dobre zamiešame a necháme chladnúť.
3. Mandľové mlieko mierne zohrejeme (na vlažnú teplotu) a zmiešame s 1 PL cukru a čerstvým droždím. Dobre rozmiešame, odložíme na bok a necháme asi 5 min kysnúť.
4. Medzitým si v mise zmiešame múku so xathánovou gumou, zvyšným cukrom a soľou. V strede zmesi vytvoríme jamku, kam pridáme jablčný ocot, studenú bravčovú masť, vajíčko a vykysnutý kvások.
5. Pomocou ručného mixéra všetko vymiešame (asi 3 min) na hladké cesto bez hrudiek. Zakryjeme vrchnákom misky a necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút alebo kým cesto svoj objem zdvojnásobí.
6. Rúru zapneme a rozohrejeme. Vykysnuté cesto znovu premiešame, preložíme na pomúčenú dosku na vaľkanie a premiesime. Vyvtvarujeme do pekného bochníka, dosku znovu pomúčime a vyvaľkáme na asi 1 cm hrúbku.
7. Pomocou veľkej vykrajovačky (s priemerom 12cm) povykrajujeme kruhy a každý naplníme 1 PL mäsovej zmesi. Okraje polovice kruhu cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom, preložíme do tvaru polmesiaca a vidličkou okraje mierne pritlačíme - získame tým nielen ozdobný okraj, ale aj istotu, že nám plnka nevytečie.
8. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pirohy potrieme vlažnou vodou a necháme ešte asi 10 min podkysnúť. Vajíčko, ktoré sme použili na lepenie pirohov, zmiešame s 2 PL mandľového mlieka a potrieme vykysnuté pirohy. Vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.
9. Najlepšie chutia čerstvé, no ak ich nepojete hneď všetky, tak sú vynikajúce aj studené či už so šalátom ako ľahký obed alebo večera. A nie že by som chcela podporovať alkoholizmus, ale pohár piva sa k nim nesmierne hodí :)
Fajnové jesenné vypekanie kamoškovia moji! :)
S láskou
Vaša Peťa :)
Pridal(a): zuzanab