Pečená kačka s bezlepkovými lokšami a chrumkavou kapustou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Po predveľkonočnom pôste sa žiada pripraviť si poriadnu slávnostnú hostinu. A práve takú pre vás máme. Do zlatista upečená kačka s chrumkavou kapustou a bezlepkovými lokšami zaiste patria na váš sviatočný stôl. Lokše si pripravíte jednoducho z našej novej bezgluténovej zmesi, ktorá obsahuje aj zemiakovú múku. Tak dobrú chuť celej rodine.
Suroviny:
- 2 balenia Novalim Lokše bezgluténové v prášku
- Trochu Promix UNI na poprášenie dosky
- 1 kačica
- Soľ
- 1 pohár červenej nakladanej kapusty (alebo 1 menšia čerstvá)
- 1 cibuľa
- Rastlinný olej
- 1 PL kryštálového cukru
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Rasca mletá (nemusí byť)
Postup:
Deň vopred kačku rozbalíme zo sáčku, vyberieme drobky (ak ich obsahuje) - necháme si len pečienku - ostatné sa dá použiť napr. do polievky. Umyjeme ju, osušíme a poriadne zvnútra aj zvonka osolíme. Netreba soľou šetriť. Necháme ju takto nasolenú odokrytú na pekáči pri izbovej teplote až do rána.
Na druhý deň vložíme do vnútra kačky pečienku a kačicu podlejeme v hlbšom pekáči trochou vody. Poprepichujeme ju vidličkou na rôznych miestach, aby počas pečenia vytekala z nej masť von. Prikryjeme buď vrchnákom od pekáča alebo alobalom lesklou stranou dnu a dáme piecť do vyhriatej rúry. Najprv pečieme na 190 °C približne 75 minút. Potom odokryjeme, a prebytočnú masť odoberieme do hrnčeka. Pečieme ďalej stále prsiami nahor ešte 45 minút. Na záver kačku otočíme na druhú stranu prsiami smerom nadol a pečieme ešte 30 minút dozlatista.
Lokše si pripravíme podľa návodu na obale. Z dvoch balení nám vyjde asi 20 lokší.
Na prípravu kapusty si v hlbšom hrnci so širokým dnom rozpálime olej, na ktorom orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Keď je cukor roztopený do hneda, vložíme do hrnca kapustu. Osolíme, okoreníme (ak máme čerstvú nakrájanú kapustu, pridáme aj ¼ ČL rasce). Prikrytú dusíme na slabej teplote cca 10-15 minút do chrumkava.
Pridal(a): NovalimSK