Mäsové guľky bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Raz vyskúšate tieto skvelé zemiakové guľky s mäsom a bez lepku a už si ich zamilujete. Chutné zemiakové cesto, ktoré sme pripravili s našou univerzálnou bezlepkovou múkou Promix UNI, plnené zmesou mletého mäsa, byliniek a slaninky a na dochutenie sme si ku guľkám dali kyslú smotanu a opraženú cibuľku. A viac nám ku šťastiu netreba :-).
Suroviny:
- Na cesto:
- 1 kg v šupke uvarených zemiakov
- asi 300 g bezlepkovej múky Promix UNI (množstvo múky závisí od druhu zemiakov, pripravte si preto radšej múky trochu viac, nech máte na prisýpanie)
- 1 vajce
- 2 ČL soli
- Na plnku:
- 700 g údeného mäsa
- trochu slaninky
- majoránku, tymián, čierne mleté korenie, petržlenovú vňaťku
- Na dochutenie:
- 1 kyslá smotana
- 4 cibule
Postup:
V šupke uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle, pridáme soľ, vajce a prisypávame múku Promix UNI, zatiaľ čo postupne spracovávame cesto. Múky dáme toľko, aby nám vzniklo kompaktné cesto, ktoré sa dá miesiť bez prílišného lepenia a dá sa aj vaľkať. Dôležité je však, aby cesto ostalo stále polomäkké.
Na plnku si pomelieme údené mäso a slaninu, primiešame nasekané bylinky alebo koreniny, prípadne dochutíme soľou, ak treba.
Zemiakové cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na hrúbku asi 7 mm, rozrežeme ho na štvorce asi 10×10 cm, do stredu každého naložíme za lyžicu plnky a potom vyformujeme guľku tak, že dobre postláčame švy, aby z guliek pri varení neunikla plnka.
Pripravené zemiakové guľky s mäsom varíme v dostatočnom množstve osolenej vody na strednom plameni asi 5 minút. Guľky, ktoré vyplávali na povrch vyberieme cedidlom, opláchneme ich studenou vodou.
Podávame ich s kyslou smotanou a s na oleji opraženou cibuľkou.
Ak ste guliek pripravili viac, dajú sa aj zmraziť. Ideálne ich len krátko obvarte, vyberte z vody, nechajte vychladnúť a potom ich jednotlivo zmrazte na plechu. Keď zamrznú, môžete ich nasypať do sáčka, uzavrieť a uchovávať v mrazničke aj mesiac-dva.
Pridal(a): NovalimSK