Letná bezlepková grilovačka: oreganové špízy z bravčovej panenky, zemiakový podlesník a jablkovo-zelerový šalát s vlašskými orechami
RECEPT TÝŽDŇA
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Ku každej letnej sezóne bezpochyby patrí poriadna grilovačka. My vám dnes ponúkame tú bezlepkovú. Pochutnáte si na oreganových špízoch z jemnej bravčovej panenky, upečiete podlesník z kyslej kapusty, zemiakov a našej univerzálnej zmesi Promix UNI, a k tomu vám naservírujeme svieži jablkovo-zelerový šalát s chrumkavými vlašskými orechmi na masle. Čo vy na to? Dáte sa do toho? Dobrú chuť!
Suroviny:
- Na špízy:
- 600 g bravčovej panenky
- 200 g údenej anglickej slaniny
- Asi 150 ml olivového oleja
- Citrónová šťava
- Sušené alebo čerstvé oregano
- Soľ
- Drevené alebo kovové špajdle
- Na podlesník:
- 3 veľké surové nastrúhané zemiaky
- 3 veľké uvarené nastrúhané zemiaky
- 3 PL Promix UNI
- 1 vajce
- 2 strúčiky cesnaku
- Hrsť kyslej kapusty
- ¼ ČL mletej rasce
- Sušená majoránka
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Soľ
- Opečená slanina
- Posekaná pažítka
- Na šalát:
- 2 veľké jablká (idálne Golden delicious)
- 2 stonky stopkového zeleru
- 200 g redšieho bieleho jogurtu
- Hrsť na hrubo nasekaných vlašských orechov
- 1 ČL masla
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
Postup:
Panenku nakrájame na väčšie kocky, slaninu na prúžky a striedavo ich napichujeme na špajdle. V miske si zmiešame olivový olej, trochu citrónovej šťavy a oregano. Touto zmesou špízy ponatierame, uložíme na tanier a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme v chladničke marinovať aspoň hodinu, pokojne však aj cez noc.
Kým sa mäso marinuje, pripravíme si podlesník. V mise zmiešame uvarené a surové najemno nastrúhané zemiaky. Pridáme vajce, Promix UNI, prelisovaný cesnak, majorán, rascu a kyslú kapustu. Osolíme a okoreníme podľa chuti a dôkladne premiešame. Na papierom vystlaný plech s rozmerom 20 x 25 cm rozotrieme zemiakovú zmes v rovnomernej vrstve. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlata približne 30 minút. Na konci pečenia môžeme prepnúť rúrur na grilovací režim a podlesník 5 minút ešte zvrchu zapiecť do chrumkava. Upečený slaný koláč necháme trochu vychladnúť, posypeme opečenými kúskami slaniny a posekanou pažítkou.
Na šalát si jablká aj so šupkou nakrájame na mesiačiky. Tieto potom postrúhame na jemné prúžky a ihneď zmiešame s jogurtom. Pridáme umytý a na malé kúsky nakrájaný zeler. Veľmi jemne osolíme a okoreníme. Na masle si opražíme vlašské orechy a ešte teplé ich poukladáme na vrch šalátu.
Špízy pred grilovaním vytiahneme z chladu a necháme zohriať na izbovú teplotu. Grilujeme z každej strany do ružova na miernej teplote, aby sa prepiekli aj zvnútra, ale ostali šťavnaté. Ugrilované necháme chvíľu postáť na drevenom lopári a potom osolíme..
TIP: K tomuto jedlu sa výborne hodí aj grilovaná zelená špargľa.
Pridal(a): NovalimSK