pridané 21.8.2023 o 17:48 prečítané 328x

Letná bezlepková grilovačka: oreganové špízy z bravčovej panenky, zemiakový podlesník a jablkovo-zelerový šalát s vlašskými orechami

RECEPT TÝŽDŇA

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

ľahká

Ku každej letnej sezóne bezpochyby patrí poriadna grilovačka. My vám dnes ponúkame tú bezlepkovú. Pochutnáte si na oreganových špízoch z jemnej bravčovej panenky, upečiete podlesník z kyslej kapusty, zemiakov a našej univerzálnej zmesi Promix UNI, a k tomu vám naservírujeme svieži jablkovo-zelerový šalát s chrumkavými vlašskými orechmi na masle. Čo vy na to? Dáte sa do toho? Dobrú chuť!

Suroviny:

  • Na špízy:
  • 600 g bravčovej panenky
  • 200 g údenej anglickej slaniny
  • Asi 150 ml olivového oleja
  • Citrónová šťava
  • Sušené alebo čerstvé oregano
  • Soľ
  • Drevené alebo kovové špajdle
  • Na podlesník:
  • 3 veľké surové nastrúhané zemiaky
  • 3 veľké uvarené nastrúhané zemiaky
  • 3 PL Promix UNI
  • 1 vajce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Hrsť kyslej kapusty
  • ¼ ČL mletej rasce
  • Sušená majoránka
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • Soľ
  • Opečená slanina
  • Posekaná pažítka
  • Na šalát:
  • 2 veľké jablká (idálne Golden delicious)
  • 2 stonky stopkového zeleru
  • 200 g redšieho bieleho jogurtu
  • Hrsť na hrubo nasekaných vlašských orechov
  • 1 ČL masla
  • Soľ
  • Čerstvo pomleté čierne korenie

Postup:

Panenku nakrájame na väčšie kocky, slaninu na prúžky a striedavo ich napichujeme na špajdle. V miske si zmiešame olivový olej, trochu citrónovej šťavy a oregano. Touto zmesou špízy ponatierame, uložíme na tanier a zabalíme do potravinárskej fólie. Necháme v chladničke marinovať aspoň hodinu, pokojne však aj cez noc.
Kým sa mäso marinuje, pripravíme si podlesník. V mise zmiešame uvarené a surové najemno nastrúhané zemiaky. Pridáme vajce, Promix UNI, prelisovaný cesnak, majorán, rascu a kyslú kapustu. Osolíme a okoreníme podľa chuti a dôkladne premiešame. Na papierom vystlaný plech s rozmerom 20 x 25 cm rozotrieme zemiakovú zmes v rovnomernej vrstve. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlata približne 30 minút. Na konci pečenia môžeme prepnúť rúrur na grilovací režim a podlesník 5 minút ešte zvrchu zapiecť do chrumkava. Upečený slaný koláč necháme trochu vychladnúť, posypeme opečenými kúskami slaniny a posekanou pažítkou.
Na šalát si jablká aj so šupkou nakrájame na mesiačiky. Tieto potom postrúhame na jemné prúžky a ihneď zmiešame s jogurtom. Pridáme umytý a na malé kúsky nakrájaný zeler. Veľmi jemne osolíme a okoreníme. Na masle si opražíme vlašské orechy a ešte teplé ich poukladáme na vrch šalátu.
Špízy pred grilovaním vytiahneme z chladu a necháme zohriať na izbovú teplotu. Grilujeme z každej strany do ružova na miernej teplote, aby sa prepiekli aj zvnútra, ale ostali šťavnaté. Ugrilované necháme chvíľu postáť na drevenom lopári a potom osolíme..

TIP: K tomuto jedlu sa výborne hodí aj grilovaná zelená špargľa.


Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.