Kačacie hody bez lepku – kura ako kačka s lokšami
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Ako si jednoducho pripraviť cenovo dostupné a chutné kačacie hody bez lepku? Tak, že si to trochu zjednodušíme. Namiesto kačky použijeme kura a domáce lokše si pripravíme z bezlepkovej sypkej zmesi. Náš dnešný recept pre vás je slávnostný, napriek tomu nie veľmi náročný a cenovo dostupný.
Suroviny:
- Na kura, ktoré budeme pripravovať na spôsob kačky:
- 6 celých kuracích stehien
- asi pol kila kačacej masti
- soľ
- 2-3 malé jabĺčka
- Na kapustu:
- 1 hlávka bielej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 PL cukru
- 1 ČL celej rasce
- 1/4 ČL mletej škorice
- mleté čierne korenie
- soľ
- trochu oleja
- ocot na dochutenie
- Na lokše:
- 2 balenia bezgluténových lokší v prášku
Postup:
Poďme si teda pripraviť netradičné kačacie hody z kuraťa :-). Najprv si dáme piecť kuracie stehná. Budeme ich konfitovať v kačacej masti na nižšej teplote asi 2 hodiny. Umyté, osušené a vopred dobre nasolené kuracie stehná poukladáme na dno hlbšieho plechu na pečenie a zalejeme ich kačacou masťou, ideálne, aby boli ponorené. Na 150 stupňoch ich necháme piecť hodinu a pol. Asi po hodine pridáme na polovicu rozkrojené jabĺčka bez jaderníkov. Po hodine a pol pečenia (od začiatku) odskúšame vidličkou, či sú mäkké a oddeľujú sa ľahko od kosti. Ak nie, necháme ich ešte piecť ďalšiu pol hodinu.
Keď sú stehná upečené do mäkka, opatrne zlejeme masť a mäso necháme ešte 4-5 min pri vyššej teplote (240 stupňov) alebo na grilovacom režime opiecť do chrumkava.
Kým sa kura pečie, pripravíme si dusenú kapustu. Bielu kapustu nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Na troche oleja osmažíme cibuľu do sklovita, potom ju posypeme 2 lyžicami cukru a necháme skaramelizovať. Keď sa vytvorí karamel, miešame, aby nevznikli hrudky. Potom pridáme nakrájanú kapustu, premiešame a prikryté pokrievkou necháme dusiť, kým kapusta nepustí šťavu. Potom ju posolíme, pridáme rascu, premiešame a dusíme.
Do mäkka udusenú kapustu potom dochutíme mletým čiernym korením, troškou octu, mletou škoricou a prípadne soľou, aby sme docielili vyváženú sladko-kyslú chuť.
Napokon si pripravíme lokše. Dve balenia sypkej zmesi na lokše bez lepku nasypeme do misy, pridáme vodu podľa návodu na obale, vymiesime cesto a necháme ho odstáť. Potom ho naporcujeme na rovnako veľké bochníčky (z tohto množstva ich vyjde asi 16) a z tých potom na pracovnej doske, ktorú si neustále posypávame bezglutnovou múkou, vyvaľkáme lokše. Opekáme ich z oboch strán na suchej panvici.
Hotové ich potrieme výpekom – kačacou masťou.
Pridal(a): NovalimSK