pridané 24.4.2023 o 10:14 prečítané 212x

Hovädzia roštenka na víne s hubami a bezlepkovou parenou knedľou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny 30 Min

Náročnosť

ľahká

Na sviatočný stôl patrí aj honosnejšie jedlo. Niekedy sa oplatí zainvestovať trochu viac do kvalitných surovín a výsledok potom skutočne stojí za to. My sme tak spravili a pripravili mäkučkú roštenku dusenú na víne s hubami. Ako prílohu v bezlepkovej verzii vám ponúkame našu čerstvú knedľu pripravenú na pare. Ako jej alternatíva sa hodia aj bezgluténové cestoviny Procel - tarhoňa, kolienka či špirály. Tak čo? Vyskúšate?

Suroviny:

  • 1 kg hovädzej roštenky
  • 120 g anglickej slaniny
  • 2 PL rastlinného oleja
  • Soľ
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • 1 ČL Promix UNI alebo Novalim ryžovej múky + na poprášenie mäsa
  • 70 g studeného masla (rozdeleného na 20g + 30g + 20g)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 25 g sušených húb (najlepšie dubákov) namočených v studenej vode aspoň hodinu alebo aj cez noc
  • 500 ml hovädzieho vývaru (alebo bujónu)
  • 120 ml červeného vína
  • 3 bobkové listy
  • 4 vetvičky čerstvého tymiánu alebo ½ ČL sušeného
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • 250 g hnedých šampiňónov
  • 2 balenia Novalim knedľa parená bezgluténová

Postup:

Roštenku nakrájame na plátky hrubé asi 1-1,5 cm, naklepeme na tenko, osolíme, okoreníme a jemne poprášime múkou. Na veľkej panvici rozpálime olej a opečieme na ňom na kocky nakrájanú anglickú slaninu, potom ju vyberieme dierkovanou naberačkou. Do slaninového výpeku pridáme trošku oleja, sprudka na ňom opečieme plátky roštenky z každej strany a mäso vyberieme.
Do výpeku teraz dáme 20 g masla, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme aj nasekaný cesnak a 1 lyžičku múky a za stáleho miešania ďalej restujeme asi 2 minútky. Teraz vlejeme namočené huby aj s nálevom, vývar a víno. Premiešame. Mäso a slaninu vložíme naspäť do panvice, pridáme bobkový list, tymián a worcesterskú omáčku. Privedieme k jemnému varu, potom teplotu stiahneme a priklopíme pokrievkou tak, aby ostala malá škára voľná. Necháme dusiť do zmäknutia asi 2 hodiny.
Pol hodinu pred koncom dusenia speníme na čistej menšej panvici 30 g masla a sprudka na ňom orestujeme očistené a na väčšie kúsky nakrájané šampiňóny. Jemne ich osolíme a pridáme k mäsu. Ak sa odparí priveľa tekutiny, môžeme priliať trochu vývaru.
Hotové jedlo odstavíme zo sporáka a rozmiešame v ňom posledných na kocky nakrájaných 20 g masla. Vytiahneme bobkové listy a tymián. Podávame s bezlepkovou knedľou pripravenou v hrnci na pare.

Tip: Toto jedlo výborne chutí aj s Novalim bezgluténovou tarhoňou.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.