Hovädzia roštenka na víne s hubami a bezlepkovou parenou knedľou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Na sviatočný stôl patrí aj honosnejšie jedlo. Niekedy sa oplatí zainvestovať trochu viac do kvalitných surovín a výsledok potom skutočne stojí za to. My sme tak spravili a pripravili mäkučkú roštenku dusenú na víne s hubami. Ako prílohu v bezlepkovej verzii vám ponúkame našu čerstvú knedľu pripravenú na pare. Ako jej alternatíva sa hodia aj bezgluténové cestoviny Procel - tarhoňa, kolienka či špirály. Tak čo? Vyskúšate?
Suroviny:
- 1 kg hovädzej roštenky
- 120 g anglickej slaniny
- 2 PL rastlinného oleja
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- 1 ČL Promix UNI alebo Novalim ryžovej múky + na poprášenie mäsa
- 70 g studeného masla (rozdeleného na 20g + 30g + 20g)
- 1 väčšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 25 g sušených húb (najlepšie dubákov) namočených v studenej vode aspoň hodinu alebo aj cez noc
- 500 ml hovädzieho vývaru (alebo bujónu)
- 120 ml červeného vína
- 3 bobkové listy
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu alebo ½ ČL sušeného
- 1 PL worcesterskej omáčky
- 250 g hnedých šampiňónov
- 2 balenia Novalim knedľa parená bezgluténová
Postup:
Roštenku nakrájame na plátky hrubé asi 1-1,5 cm, naklepeme na tenko, osolíme, okoreníme a jemne poprášime múkou. Na veľkej panvici rozpálime olej a opečieme na ňom na kocky nakrájanú anglickú slaninu, potom ju vyberieme dierkovanou naberačkou. Do slaninového výpeku pridáme trošku oleja, sprudka na ňom opečieme plátky roštenky z každej strany a mäso vyberieme.
Do výpeku teraz dáme 20 g masla, na ktorom opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme aj nasekaný cesnak a 1 lyžičku múky a za stáleho miešania ďalej restujeme asi 2 minútky. Teraz vlejeme namočené huby aj s nálevom, vývar a víno. Premiešame. Mäso a slaninu vložíme naspäť do panvice, pridáme bobkový list, tymián a worcesterskú omáčku. Privedieme k jemnému varu, potom teplotu stiahneme a priklopíme pokrievkou tak, aby ostala malá škára voľná. Necháme dusiť do zmäknutia asi 2 hodiny.
Pol hodinu pred koncom dusenia speníme na čistej menšej panvici 30 g masla a sprudka na ňom orestujeme očistené a na väčšie kúsky nakrájané šampiňóny. Jemne ich osolíme a pridáme k mäsu. Ak sa odparí priveľa tekutiny, môžeme priliať trochu vývaru.
Hotové jedlo odstavíme zo sporáka a rozmiešame v ňom posledných na kocky nakrájaných 20 g masla. Vytiahneme bobkové listy a tymián. Podávame s bezlepkovou knedľou pripravenou v hrnci na pare.
Tip: Toto jedlo výborne chutí aj s Novalim bezgluténovou tarhoňou.
Pridal(a): NovalimSK