Bezlepkový obed z jedného hrnca
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Aj vám prekáža po obede neporiadok? Máme pre vás riešenie. Bezlepkový obed z jedného hrnca. Výživný, plný zeleniny s morčacím mäskom a cuketovo-syrovými guličkami zasýti celú rodinu. Hotový za hodinu a vy môžete stráviť viac času so svojou rodinou.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- 4 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g mletého morčacieho mäsa
- 1 malý škoricový lusk
- 2 malé červené papriky
- 200 g cíceru z konzervy
- 400 g krájaných paradajok z konzervy
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 100 g luskov cukrového hrášku (nemusí byť)
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Soľ
- Hrsť nasekaného čerstvého kôpru na ozdobu
- Na cuketové guľky:
- 100 g Promix UNI múky bezgluténovej
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 200 g nastrúhanej cukety
- 150 g balkánskeho syra alebo syru Feta
- 50 g najemno nastrúhaného parmezánu
- 1 žĺtok
- 3 PL vody
Postup:
Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. Papriky zbavíme semien a nakrájame na malé pásiky alebo kocky. V hlbšej a dostatočne širokej panvici alebo hrnci rozpálime olej a na strednom plameni potom orestujeme cibuľu do zmäknutia. Pridáme cesnak a restujeme ešte minútku. Pridáme mleté mäso a opekáme ho do zlatista. Vložíme škoricu a papriky a za stáleho miešania necháme ešte asi 5 minút restovať.
Do zmesi vsypeme scedený a vodou prepláchnutý cícer a pridáme aj paradajky a paradajkový pretlak. Do plechovky od paradajok nalejeme 150 - 200 ml vlažnej vody (premiešme, aby sme dostali do vody všetky zbytky šťavy z paradajok) a vlejeme do hrnca. Osolíme a okoreníme. Privedieme k varu a na miernom ohni necháme variť.
Medzitým si pripravíme cuketové guľky. V mise zmiešame spolu múku a kypriaci prášok. Pridáme nastrúhanú cuketu, z ktorej sme vymačkali všetku prebytočnú tekutinu, balkánsky syr alebo fetu a nastrúhaný parmezán. Okoreníme a prípadne veľmi jemne osolíme (syr je dosť slaný). Pridáme asi 3 PL vody, žĺtok a rukami vypracujeme kompaktné husté cesto. Ak je cesto príliš tuhé, môžeme pridať ešte trošku vody. Z cesta vytvarujeme asi 10 guliek vo veľkosti pingpongovej loptičky a odložíme na chvíľu nabok.
Do hrnca pridáme lusky cukrového hrášku. Ak je omáčka príliš hustá, môžeme ju zriediť trochou prevarenej vody. Nakoniec do zmesi poukladáme aj cuketové guľky tak, aby sa veľmi nedotýkali (počas varenia zväčšia svoj objem), prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme ešte približne 15 minút. Guľky musia byť dobre prevarené aj zvnútra. Na záver posypeme na ozdobu nasekaným čerstvým kôprom a podávame.
TIP: Pre vegetariánsku verziu tohto jedla, stačí vynechať mäso, prípadne pridať viac cíceru alebo inú strukovinu.
Pridal(a): NovalimSK