Bezlepkové špenátové rolky plnené kuracím mäsom a cuketou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Veľká noc je za dverami a vy si možno už teraz kladiete otázku, aké dobroty si pripravíte. Na zelený štvrtok je zvykom dať si špenát. Ak sa vám ale zunoval klasický prívarok z neho, máme pre vás zaujímavú alternatívu. Pripravte si podľa nášho receptu špenátové rolky bez lepku plnené voňavým kuracím mäskom s rozmarínom a opečenou cuketkou. Pre vegetariánov a tých, čo dodržiavajú pôst dôkladnejšie, máme verziu so syrom tofu. Rolky sú veľmi praktické aj na obed so sebou do práce. Dobrú chuť.
Suroviny:
- Na špenátové cesto:
- 450 g drveného mrazeného špenátu
- 1 PL Promix UNI + na posypanie papiera na pečenie
- 3 vajcia
- 1 PL masla
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Trocha muškátového orieška
- Soľ
- Na plnku:
- 400 g kuracích pŕs
- Olivový olej
- Morská soľ
- 3 vetvičky rozmarínu
- 3 plátky citróna
- 2 menšie cukety
- Ľadový šalát
- Majonéza (nemusí byť)
Postup:
Nerozmrazený špenát vložíme do vhodného hrnca, podlejeme troškou vody (aby zo začiatku nepriháral) a necháme ho roztopiť na pyré, až kým sa z neho neodparí všetka voda. Potom vmiešame maslo, nastrúhame trocha muškátového orecha, osolíme a okoreníme. Odstavíme zo sporáka a zapracujeme do zmesi všetky žĺtka, ktoré sme si oddelili od bielkov. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu, potom jemne gumenou varechou vmiešame postupne sneh z bielkov. Nakoniec pridáme preosiatu múku a veľmi opatrne, ale dôkladne zapracujeme do cesta.
Cesto rovnomerne vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie, ktorý sme posypali aj trochou múky. Uhladíme do pekného obdĺžnikového tvaru na výšku asi 1 cm. Dáme do rúry, ktorú sme si vyhriali na 200 °C. Pečieme približne 15 minút.
Cesto po upečení necháme úplne vychladnúť (tým, že je tenké, netrvá to dlho) a potom ho celé prekryjeme alobalom. Jemne pretočíme tak, aby alobal ostal na spodu pod cestom a papier na pečenie zvrchu opatrne oddelíme od cesta. Teraz vidíme pomúčenú stranu cesta. Tá krajšia zelená teda bude v konečnom dôsledku zvrchu rolády.
Kuracie prsia nakrájame na tenšie plátky, polejeme trochou olivového oleja a osolíme. Pridáme vetvičky rozmarínu a plátky citróna poukladáme na vrch. Prikryjeme potravinovou fóliou a odložíme aspoň na 20 minút do chladničky (pokojne však aj cez noc). Marinované kuracie prsia potom opekáme z oboch strán na rozpálenom zvyšnom oleji, ktorý stiekol pri marinovaní. Hotové nakrájame na menšie rezance.
Cuketu umyjeme a nastrúhame na plátky. Krátko orestujeme na olivovom oleji do chrumkava a jemne osolíme.
Hotové špenátové cesto prekrojíme na tretiny a každú časť môžeme potrieť trochou majonézy. Poukladáme umyté listy ľadového šalátu, cuketu a kúsky kuracieho mäsa. Zrolujeme a každú rolku môžeme ešte prekrojiť na polovicu, takto sa nám z jednej strany pekne ukáže plnka.
Pridal(a): NovalimSK