pridané 1.2.2023 o 11:53 prečítané 447x

Bezlepkové morčacie karbonátky so zelerom a kurkumou

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

1 Hodina 15 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Máte chuť na ľahký obed, ktorý vás zasýti a dodá vám energiu na zvyšok dňa? Vyskúšajte naše bezlepkové morčacie karbonátky so zelerom a kurkumou. Sú plné proteínov z morčacieho mäsa a vitamínov z nastrúhaného zeleru. Pridali sme do nich aj kurkumu, ktorá podporuje dobré trávenie. Chrumkavý povrch zabezpečila naša bezlepková strúhanka. Ako príloha stačí miešaný šalát s olivovým olejom a zdravší obed je na svete.

Suroviny:

  • 500 g morčacieho stehna (môže byť aj kuracie)
  • ½ väčšieho zeleru
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • ½ ČL karí korenia
  • ¼ ČL mletej rasce
  • 1-2 žĺtky
  • Novalim strúhanka bezgluténová na obaľovanie
  • Soľ
  • Čerstvo pomleté čierne korenie
  • Olivový olej + na opekanie
  • Na jogurtový dip:
  • 300 g hustého gréckeho bieleho jogurtu
  • Soľ
  • Korenie
  • 1 strúčik prelisovaného cesnaku (nemusí byť)
  • Bylinky (kôpor alebo mix)
  • Petržlenová vňať na ozdobu
  • Na podávanie:
  • Miešaný zelený šalát
  • Olivový alebo avokádový olej
  • Soľ

Postup:

Morčacie mäso pokrájame na menšie kúsky, vložíme do misky a zalejeme olivovým olejom. Pridáme kurkumu a karí korenie. Dobre spolu premiešame - najprv vareškou, potom ručne, aby sa suroviny dobre prepojili. Dáme do chladničky a necháme aspoň hodinu marinovať, pokojne však aj cez noc.
Marinované mäso pomelieme, osolíme, jemne okoreníme, pridáme rascu, žĺtka a očistený a najemno nastrúhaný zeler. Všetko dôkladne premiešame - opäť sa nebojme použiť ruky. Z tejto hmoty tvarujeme menšie karbonátky, ktoré zľahka obalíme v bezlepkovej strúhanke. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej. Keď je horúci, vložíme pripravené karbonátky a teraz stiahneme teplotu. Opekáme pomaly z každej strany do zlatista (ak nám ostal nejaký stečený olej z marinády, pokojne ho použijeme tiež).
Na dip si zmiešame všetky prísady - buď použijeme čerstvý kôpor alebo zmes sušených byliniek vhodných do dipov.
Hotové karbonátky podávame so zeleným šalátom preliatym olivovým alebo avokádovým olejom a vychladeným jogurtovým dipom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.