Bezlepkové morčacie karbonátky so zelerom a kurkumou
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Máte chuť na ľahký obed, ktorý vás zasýti a dodá vám energiu na zvyšok dňa? Vyskúšajte naše bezlepkové morčacie karbonátky so zelerom a kurkumou. Sú plné proteínov z morčacieho mäsa a vitamínov z nastrúhaného zeleru. Pridali sme do nich aj kurkumu, ktorá podporuje dobré trávenie. Chrumkavý povrch zabezpečila naša bezlepková strúhanka. Ako príloha stačí miešaný šalát s olivovým olejom a zdravší obed je na svete.
Suroviny:
- 500 g morčacieho stehna (môže byť aj kuracie)
- ½ väčšieho zeleru
- 1 ČL mletej kurkumy
- ½ ČL karí korenia
- ¼ ČL mletej rasce
- 1-2 žĺtky
- Novalim strúhanka bezgluténová na obaľovanie
- Soľ
- Čerstvo pomleté čierne korenie
- Olivový olej + na opekanie
- Na jogurtový dip:
- 300 g hustého gréckeho bieleho jogurtu
- Soľ
- Korenie
- 1 strúčik prelisovaného cesnaku (nemusí byť)
- Bylinky (kôpor alebo mix)
- Petržlenová vňať na ozdobu
- Na podávanie:
- Miešaný zelený šalát
- Olivový alebo avokádový olej
- Soľ
Postup:
Morčacie mäso pokrájame na menšie kúsky, vložíme do misky a zalejeme olivovým olejom. Pridáme kurkumu a karí korenie. Dobre spolu premiešame - najprv vareškou, potom ručne, aby sa suroviny dobre prepojili. Dáme do chladničky a necháme aspoň hodinu marinovať, pokojne však aj cez noc.
Marinované mäso pomelieme, osolíme, jemne okoreníme, pridáme rascu, žĺtka a očistený a najemno nastrúhaný zeler. Všetko dôkladne premiešame - opäť sa nebojme použiť ruky. Z tejto hmoty tvarujeme menšie karbonátky, ktoré zľahka obalíme v bezlepkovej strúhanke. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej. Keď je horúci, vložíme pripravené karbonátky a teraz stiahneme teplotu. Opekáme pomaly z každej strany do zlatista (ak nám ostal nejaký stečený olej z marinády, pokojne ho použijeme tiež).
Na dip si zmiešame všetky prísady - buď použijeme čerstvý kôpor alebo zmes sušených byliniek vhodných do dipov.
Hotové karbonátky podávame so zeleným šalátom preliatym olivovým alebo avokádovým olejom a vychladeným jogurtovým dipom.
Pridal(a): NovalimSK