pridané 21.8.2023 o 18:16 prečítané 215x

Slané cuketové palacinky bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

30 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

V cuketovej sezóne treba aspoň raz vyskúšať recept na cuketové palacinky bez lepku. Letné, výdatné jedlo, ktoré si môžete vychutnávať samostatne, len s nejakým dresingom, či kyslou smotanou, alebo ich podávať ako prílohu k letným polievkam – vyskúšajte napríklad našu paradajkovú polievku z pečených paradajok.

Suroviny:

  • 450 g nastrúhanej cukety (aj so šupkou, ale bez jadierok)
  • 350 g bezgluténovej múky Promix UNI alebo PK špeciál
  • 300 ml acidofilného mlieka alebo kefíru
  • 4 vajcia
  • 1 ČL soli
  • mleté čierne korenie
  • 1 ČL sušeného cesnaku
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • olej na opekanie

Postup:

Umytú a jadierok zbavenú cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, zľahka posolíme, premiešame a necháme odstáť, aby pustila šťavu.

Bezgluténovú múku Promix UNI alebo PK špeciál premiešame so soľou a sódou bikarbónou.

Z odstatej cukety vyžmýkame tekutinu, pridáme celé vajcia a dobre všetko spolu premiešame. Ďalej prilejeme acidofilné mlieko alebo kefír a rozmiešame. Túto tekutú zmes prilejeme do pripravenej bezgluténovej múky a varechou alebo metličkou vymiešame na polotekutú zmes. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a sušeným cesnakom a necháme krátko postáť.

Medzitým si pripravíme panvicu, ktorú rozohrejeme a potrieme tenkou vrstvou oleja. Na rozpálený olej potom nanesieme asi 2 malé naberačky pripravenej palacinkovej zmesi, uhladíme povrch a cuketové palacinky opekáme z každej strany zo dve – tri minúty do zlatista.

Cuketové palacinky bez lepku podávame ešte teplé, spolu s dresingom, kyslou smotanou alebo ako zájedok k polievke.

Vyskúšajte napríklad našu letnú paradajkovú z pečených paradajok.

Táto dávka vystačí na 8 ks cuketových palaciniek (s priemerom asi 20 cm).

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.