Slané cuketové palacinky bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
V cuketovej sezóne treba aspoň raz vyskúšať recept na cuketové palacinky bez lepku. Letné, výdatné jedlo, ktoré si môžete vychutnávať samostatne, len s nejakým dresingom, či kyslou smotanou, alebo ich podávať ako prílohu k letným polievkam – vyskúšajte napríklad našu paradajkovú polievku z pečených paradajok.
Suroviny:
- 450 g nastrúhanej cukety (aj so šupkou, ale bez jadierok)
- 350 g bezgluténovej múky Promix UNI alebo PK špeciál
- 300 ml acidofilného mlieka alebo kefíru
- 4 vajcia
- 1 ČL soli
- mleté čierne korenie
- 1 ČL sušeného cesnaku
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- olej na opekanie
Postup:
Umytú a jadierok zbavenú cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle, zľahka posolíme, premiešame a necháme odstáť, aby pustila šťavu.
Bezgluténovú múku Promix UNI alebo PK špeciál premiešame so soľou a sódou bikarbónou.
Z odstatej cukety vyžmýkame tekutinu, pridáme celé vajcia a dobre všetko spolu premiešame. Ďalej prilejeme acidofilné mlieko alebo kefír a rozmiešame. Túto tekutú zmes prilejeme do pripravenej bezgluténovej múky a varechou alebo metličkou vymiešame na polotekutú zmes. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a sušeným cesnakom a necháme krátko postáť.
Medzitým si pripravíme panvicu, ktorú rozohrejeme a potrieme tenkou vrstvou oleja. Na rozpálený olej potom nanesieme asi 2 malé naberačky pripravenej palacinkovej zmesi, uhladíme povrch a cuketové palacinky opekáme z každej strany zo dve – tri minúty do zlatista.
Cuketové palacinky bez lepku podávame ešte teplé, spolu s dresingom, kyslou smotanou alebo ako zájedok k polievke.
Vyskúšajte napríklad našu letnú paradajkovú z pečených paradajok.
Táto dávka vystačí na 8 ks cuketových palaciniek (s priemerom asi 20 cm).
Pridal(a): NovalimSK