Slané bezlepkové palacinky so špenátom a syrom Feta
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Bezlepkové palacinky sú snáď najobľúbenejším – a povedzme si rovno, že aj rýchlym a šikovným receptom. My sme ich tentoraz pripravili v slanej podobe. Naplnené napríklad špenátovo-cesnakovou plnkou so syrom feta vám dobre padnú ako ľahký letný obed. Akú plnku by ste si do nich spravili vy?
Suroviny:
- 3 PL bezlepkovej múky Promix PK špeciál, PK alebo UNI
- 2 PL kukuričnej múky Novalim
- 300 ml mlieka (alebo rastlinnej náhrady mlieka)
- 2 malé vajcia
- štipka soli
- Na plnku:
- 6 hrstí čerstvého špenátu
- 2-3 cesnakové struky
- 3 PL olivového oleja
- asi 150 g syru Feta
Postup:
Vajcia rozšľaháme v mlieku. Pridáme soľ a premiešame. Bezlepkovú múku Promix PK špeciál (alebo PK či UNI) premiešame v miske spolu s kukuričnou múkou Novalim a postupne do sypkej zmesi prilievame mlieko s vajíčkami. Metličkou miešame, aby sme dostali hladkú tekutú zmes bez hrudiek.
Necháme asi 10 minút odstáť.
Medzitým si pripravíme plnku. Na olivovom oleji krátko opečieme roztlačený cesnak, pridáme špenátové listy a krátko orestujeme. Odstavíme z ohňa.
Z pripravenej palacinkovej zmesi opekáme na panvici s nepriľnavým povrchom na troške oleja palacinky. Z tejto dávky vystačí na asi 6 ks väčších palaciniek.
Palacinky naplníme špenátovou plnkou, posypeme syrom feta, zrolujeme a podávame teplé.
Namiesto špenátovej plnky môžeme slané bezlepkové palacinky naplniť aj inými plnkami – napr. plnkou z podusenej nastrúhanej koreňovej zeleniny s čiernym korením, plnkou s húb orestovaných na cibuľke s majoránkou, plnkou z dusených kuracích pečení a pod.
Pridal(a): NovalimSK