Ryžový nákyp

Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Toto jedlo robím vtedy, keď mi ostane z predchádzajúceho dňa uvarená ryža (ak nebola varená cibuľou a hrebíčkami).
Nebýva to často, ale o to viac dcérke chutí
Suroviny:
- Ryžu, mlieko, hrozienka, jablká (marhule), vajcia, maslo, cukor, soľ, môžu byť aj vlašské orechy.
Postup:
Premytú ryžu najprv varíme s vodou, keď sa vyparí, dolejeme mlieko, trochu osladíme a dáme za lyžicu masla. Aby nám ryža neprihorela, môžme ju s mliekom dať do vodného kúpeľa.
Zvlášť vymiešame žĺtko s trochou maslom a cukrom do peny. Jablká pokrájame na menšie kocky, vyšlaháme tuhý sneh z bielka a trochu soli. Všetko spolu zľahka premiešame aj s namočenými hrozienkami. Vylejeme do vymastenej chlebovej formy a dáme zapiecť. Podávame poliate malinovou šťavou. (Namiesto jabĺk môžeme dať zavárané marhule, vtedy polejeme šťavou z kompótu.) Nákyp je chutnejší aj sýtejší, keď pridáme trochu vlašských orechov.
Pridal(a): gasi