Japonské kelové placky
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Fantastický, vegetariánsky receptík. Neuveriteľne chutné a vhodné ako ľahká večera, ale šikovné aj ako predjedlo na menšie oslavy.
Suroviny:
- 1 kel, surový a nasekaný najemno
- 3 veľké vajcia
- 1 pór, nakrájaný na tenké kolieska
- 2 šalotky, na tenké kolieska
- 120 g bezlepkovej múky, alebo 7 PL bezlepkovej strúhanky
- slnečnicový olej, na pečenie
- 2 čl majoránky
- soľ a korenie
- JAPONSKÁ OMÁČKA ..
- 1/4 šálky paradajkovej omáčky
- 1,5 PL Worcester omáčky
- 1/4 čl horčice
- 2 PL medu
- 1 čl mletého zázvoru
- 1 čl sojovej omáčky
- UHORKOVÁ OMÁČKA ..
- 1/2 uhorky, bez jadierok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL jablčného octu
- 1 zväzok pažítky
- troška soli
Postup:
Veľkosť použitého kelu som mala ako citrónovník obrovský (ako obrovský grapefruit). Originálny recept obsahoval 120 gramov múky, tú som však nahradila ovsennými vločkami. S nimi sú placky sýtejšie a netreba ich robiť priveľa ;) Z jednej dávky vyjde 12 ks placiek s priemerom 10 cm.
V mise zmiešaj najemno nakrájaný, surový kel spolu s bezlepkovou múkou, alebo strúhankou a zvyšnou, surovou zeleninou. Primiešaj rozšľahnuté vajcia, majorán, soľ a korenie a všetko zmiešaj do cesta.
Vo veľkej panvici rozpáľ troška oleja a placky na ňom opeč z oboch strán do zlatista, ako klasické palacinky. Postup opakuj až do úplného spotrebovania cesta.
Podávaj s omáčkou podľa vlastného výberu a chuti. Ja som zvolila uhorkovú.
Na prípravu Japonskej omáčky, zmiešaj všetky uvedené suroviny spolu v mise.
Na prípravu uhorkovej omáčky, uhorky pred použitím najprv očisti a nastrúhaj ako jablká. Potom ich zmiešaj spolu s ostatnými surovinami a podávaj.
Placky sú veľmi chutné, lahodné a skutočne sýte.
Pridal(a): Zuzana215