Guľky zo zemiakového cesta bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Guľky zo zemiakového cesta je jednoduchý a rýchly recept. Presne taký, aký potrebuje každá rodina, ktorá žije bez lepku v prípade časovej tiesne a veľkého hladu :-) Jeho základom je naša bezgluténová zmes na prípravu slovenských halušiek v prášku. A k nej pridáme ďalšie typické prísady, ktoré nám všetkým tak chutia. Ale aby sme to zbytočne nenaťahovali, poďme sa spolu pozrieť na náš chutný recept.
Suroviny:
- Na prípravu guliek pre 4- člennú rodinu
- 2 balenia zmesi na bezgluténové halušky Novalim
- 750 ml vody do cesta
- dobre osolenú vodu na varenie guliek
- Ďalej potrebujeme:
- asi 100 g dobrej prerastenej slaninky
- 1 balenie kyslej smotany
- 2 väčšie cibule
- pažítku alebo petržleovú vňaťku na ozdobenie
- trochu oleja
Postup:
Najprv si pripravíme guľky zo zemiakového cesta bez lepku. Dve balenia bezgluténových halušiek Novalim bez lepku vysypeme do väčšej misy a pridáme k nim 750 ml vody (je to menej ako na obale, ale tak to má byť). Varechou zamiešame a potom ručne premiesime, kým nevznikne hutnejšie, tvarovateľné cesto.
Do veľkého hrnca dáme zovrieť slanú vodu. Z pripraveného cesta navlhčenými rukami formujeme guľky o čosi menšie ako vlašské orechy. Guľky potom vložíme vo vriacej vody, stíšime a necháme na slabom ohni variť, kým nevyplávajú na povrch vody. Potom ich ešte asi 2-3 minúty povaríme a dierkovanou naberačkou ich vyberieme von. Aby sa nezlepili, potrieme ich troškou oleja.
Na panvici ďalej osmazíme na drobno nakrájanú slaninku a dáme ju bokom. Vo výpeku potom osmažíme do sklovita na plátky nakrájanú cibuľu a tiež ju dáme bokom.
Guľky zo zemiakového cesta bez lepku servírujeme poliate rozmiešanou a soľou dochutenou kyslou smotanou, ktorú posypeme opraženou cibuľkou a slaninkou. Na ozdobenie ich ešte môžeme posypať nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou.
Pridal(a): NovalimSK