Bezlepkové tekvicové tortellini
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Tekvicové tortellini sú príjemnou zmenou v dennom jedálničku. Najmä teraz na jeseň, v sezóne tekvíc, sa ich oplatí vyskúšať. Jednoduché domáce cesto na cestoviny, plnka z pečenej tekvice a na dochutenie tekvicový olej, tekvicové semienka a parmezán. Niekedy stačí zopár chutí a vyčarí sa dokonalý chuťový zážitok. Poďte si pozrieť náš recept.
Suroviny:
- Základný recept na domáce cestoviny:
- 300 g bezgluténovej múky Promix UNI
- 1-2 vajcia
- 1 ČL soli
- Vlažná voda – asi 150 ml (vodu prilievame postupne do cesta v takom množstve, aby nám vzniklo kompaktné, nelepivé, trochu hutnejšie cesto)
- Tekvicová plnka:
- polovica menšej hokkaido tekvice
- olivový olej
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- trochu muškátového orieška
- 2 strúčiky cesnaku
- mletý parmezán (1 lyžica do plnky a ešte trochu na posypanie)
- Na ozdobenie: opražené tekvicové jadierka, tekvicový olej, spomínaný parmezán
Postup:
Začneme prípravou tekvicovej plnky. Polovicu hokkaido tekvice bez jadierok nakrájame na mesiačiky, dáme na menší plech, pokvapkáme ju olivovým olejom, posolíme, pridáme dva-tri strúčiky cesnaku a upečieme ju vo vopred vyhriatej rúre na 200 stupňoch do mäkka. Bude to trvať asi pol hodinu.
Po dopečení stiahneme šupku, tekvicu spolu s upečeným cesnakom dáme do vyššej nádoby, dochutíme ju čerstvo mletým čiernym korením, troškou muškátového orecha a pridáme za lyžicu strúhaného parmezánu a všetko spolu rozmixujeme. Odložíme bokom.
Najprv si pripravíme domáce cestoviny podľa nášho základného receptu. Len pripomíname, že video verziu tohto receptu nájdete na našich sociálnych sieťach a aj na našom Tik Tok profile.
Bezgluténovú múku Promix UNI dáme do väčšej misy. Primiešame soľ, pridáme dve vajcia a trochu vody. Varechou začneme miešať, aby sa prísady začali prepájať a postupne prilievame viac vody. Potom ručne vymiesime cesto, ktoré by malo byť hladké, nelepivé, kompaktné a hutné (nie príliš mäkké).
Pracovnú dosku si dobre pomúčime bezlepkovou múkou. Cesto vaľkáme valčekom na tenký, asi 3 mm hrubý plát.
Pomocou okrúhlej vykrajovačky potom vykrajujeme menšie kolieska, ktoré budeme plniť plnkou. Plnku dáme do zdobiaceho vrecka s malým otvorom a nanášame ju do stredu pripravených koliesok. Ns to priložíme druhé koliesko a po okrajoch riadne pritlačíme vidličkou, aby plnka nevytiekla. Dobre to funguje aj s formičkou na pirohy – tak vlastne vytvoríme “polovičné tortellini” v tvare polkruhu.
Pripravené bezlepkové tekvicové tortellini varíme v dobre osolenej zovretej vode (ale nie úplne bublajúcej), kým nevyplávajú na povrch. Potom ich scedíme a ihneď ich servírujeme poliate tekvicovým (alebo olivovým) olejom, ozdobené opraženými tekvicovými jadierkami a posypené strúhaným parmezánom.
Pridal(a): NovalimSK