žemle
Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
žemle vystačia pre jedno dieťa na 2-3 dni.Môžeme ich pripraviť aj viac naraz a zamraziť.Stačí ich len vybrať deň dopredu,v izbovej teplote sa rozmrazia a sú ako čerstvé alebo do mikrovlnej rúre
Suroviny:
- 900g Promix-CH
- 1 PL oleja
- 1/2 čl soli
- 1 vajce
- na kvások 8 dl teplej vody
- 1čl cukru
- 1 vrecúško čerstvého droždia
- Pripravíme si tiež 8 kompotových misiek z ohňovzdorného skla
- Heru na ich vymastenie
Postup:
Di 2,5l kotlíka alebo vandlíka dáme múku,olej a soľ.Z teplej vody, droždia a cukru pripravíme kvások,zamiešame ho a ešte nevykysnutý pridáme k múke.V nádobe vymiesime hladké cesto, pred ukončením zapracujeme doňho celé vajce.Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Medzitým vymastíme Herou osem kompotových misiek, poukladáme ich na plech a nahrejeme ich v rúre. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, vložíme do nahriatych misiek, povrch potrieme vodou a pečieme asi 20 minút v rozpálenej rúre. Potom žemle skontrolujeme a dopekáme ešte asi 10 minút na nižšej teplote. Upečené žemle vyberieme z misiek do prúteného košíka a prikryte utierkou necháme vychladnúť.
Pridal(a): Systém