pridané 17.5.2023 o 12:12 prečítané 215x

Toastový chlieb bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

2 Hodiny

Náročnosť

ľahká

Domáci chlebík – môže byť, však? My sme dnes napiekli toastový chlieb bez lepku z našej múky Promix CH špeciál, ktorá je na to určená. Obsahuje už správne množstvo soli a tým pádom je recept jednoduchý. Chlebík máte aj s kysnutím a pečením hotový približne do dvoch hodín. Hotový chlieb si môžete naporciovať na plátky a tie zmraziť na neskôr, aby ostali dlhšie čerstvé.

Suroviny:

  • 500 g bezgluténovej múky Promix CH alebo CH špeciál (tá je bez alergénov)
  • 500 ml teplej vody
  • 20 g droždia
  • 1 ČL octu
  • 1 PL olivového oleja
  • a potom už len trochu oleja na vymastenie formy a trochu bezgluténovej múky na podsypanie pracovnej dosky a vysypanie formy
  • Prípadne ľanové alebo slnečnicové semiačka na posypanie chleba

Postup:

Do teplej vody rozmiešame 20 g čerstvého droždia (môžeme použiť aj sušené – 1 balíček) a lyžičku octu.

Múku Promix CH špeciál navážime do väčšej misy, pridáme 1 PL olivového oleja, prilejeme vodu s droždím a mixérom s hnetačom miesime na hladké cesto asi 10 minút. Dĺžka miesenia je dôležitá a podstatná, pretože počas tohto času cesto nasáva tekutinu tak, aby bol výsledný chlebík nadýchaný a mäkký a dlhšie vydržal. Nepoceňme preto tento krok.

V mise vymiesené cesto gumenou varechou upravíme na bochník, postriekame vodou a prikryté fóliou ho v teple necháme asi 15-20 minút kysnúť. Počas tejto doby viditeľne narasie objem a v ceste sa vytvoria bublinky a póry.

Formu na podlhovastý chlieb vytrieme olejom a vysypeme bezlepkovou múkou. Cesto z misy pomocou stierky vyklopíme na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Cesto sa bude lepiť, ale to je tak v poriadku. Pomocou stierky cesto jemne poprekladáme a vytvarujeme do podlhovastého tvaru a opatrne ho prenesieme do pripravenej formy. Mokrou stierkou ho ešte rovnomerne vo forme rozvrstvíme a uhladíme povrch. Prikryjeme ho fóliou a opäť ho necháme ešte asi pol hodinu kysnúť.

Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Podkysnutý chlieb môžeme na povrchu potrieť vaječným bielkom a posypať semiačkami (ľanovými, slnečnicovými a pod.). Pozdĺžne ho môžeme narezať, aby sme docielili pekný toastový efekt.

Toastový chlieb bez lepku pečieme asi 45-50 minút. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť, až potom ho krájame na plátky.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.