Toastový chlieb bez lepku
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Domáci chlebík – môže byť, však? My sme dnes napiekli toastový chlieb bez lepku z našej múky Promix CH špeciál, ktorá je na to určená. Obsahuje už správne množstvo soli a tým pádom je recept jednoduchý. Chlebík máte aj s kysnutím a pečením hotový približne do dvoch hodín. Hotový chlieb si môžete naporciovať na plátky a tie zmraziť na neskôr, aby ostali dlhšie čerstvé.
Suroviny:
- 500 g bezgluténovej múky Promix CH alebo CH špeciál (tá je bez alergénov)
- 500 ml teplej vody
- 20 g droždia
- 1 ČL octu
- 1 PL olivového oleja
- a potom už len trochu oleja na vymastenie formy a trochu bezgluténovej múky na podsypanie pracovnej dosky a vysypanie formy
- Prípadne ľanové alebo slnečnicové semiačka na posypanie chleba
Postup:
Do teplej vody rozmiešame 20 g čerstvého droždia (môžeme použiť aj sušené – 1 balíček) a lyžičku octu.
Múku Promix CH špeciál navážime do väčšej misy, pridáme 1 PL olivového oleja, prilejeme vodu s droždím a mixérom s hnetačom miesime na hladké cesto asi 10 minút. Dĺžka miesenia je dôležitá a podstatná, pretože počas tohto času cesto nasáva tekutinu tak, aby bol výsledný chlebík nadýchaný a mäkký a dlhšie vydržal. Nepoceňme preto tento krok.
V mise vymiesené cesto gumenou varechou upravíme na bochník, postriekame vodou a prikryté fóliou ho v teple necháme asi 15-20 minút kysnúť. Počas tejto doby viditeľne narasie objem a v ceste sa vytvoria bublinky a póry.
Formu na podlhovastý chlieb vytrieme olejom a vysypeme bezlepkovou múkou. Cesto z misy pomocou stierky vyklopíme na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Cesto sa bude lepiť, ale to je tak v poriadku. Pomocou stierky cesto jemne poprekladáme a vytvarujeme do podlhovastého tvaru a opatrne ho prenesieme do pripravenej formy. Mokrou stierkou ho ešte rovnomerne vo forme rozvrstvíme a uhladíme povrch. Prikryjeme ho fóliou a opäť ho necháme ešte asi pol hodinu kysnúť.
Rúru rozohrejeme na 220 stupňov. Podkysnutý chlieb môžeme na povrchu potrieť vaječným bielkom a posypať semiačkami (ľanovými, slnečnicovými a pod.). Pozdĺžne ho môžeme narezať, aby sme docielili pekný toastový efekt.
Toastový chlieb bez lepku pečieme asi 45-50 minút. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť, až potom ho krájame na plátky.
Pridal(a): NovalimSK