pridané 30.3.2013 o 17:42 prečítané 2614x
Tmavý chlieb
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
tmavý chlieb chutný
Suroviny:
- 400 g PROMIX-T
- 4 dcl teplej vody
- 1/2 kocky čerstvého droždia (15 g)
- plná lyžička cukru(10g),lyžička soli(7g),lyžička octu
- lyžica oleja (alebo 30g tuku)
Postup:
1. V 4 dcl teplej vody rozpustíme 15g čerstvého droždia (1/2 kocky), pridáme kopcovitú lyžičku cukru a lyžičku octu a necháme aktivovať(kvások).
2. V miske nasucho zamiešame 400 g PROMIX-T s lyžičkou soli, môžme pridať aj chlebové korenie, pridáme kvások a 1 lyžícu oleja (30 g tuku). Miesime pár minút mixerom, až vznikne hladké cesto. Necháme prikryté utierkou 10 minút odležať.
3. Cesto premiešame a vylejeme do formy na pečenie a necháme kysnúť na teplom mieste 20-30 minút, až asi zdvojnásobí objem. Cesto počas kysnutia 2-3-krát navlhčíme vlažnou vodou, z toho raz tesne pred vložením do pece.
4. Pečieme v predhriatej rúre pri 220oC asi 40 minút.
Pridal(a): tinuska76