pridané 30.3.2013 o 17:42 prečítané 2614x

Tmavý chlieb

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

ľahká

tmavý chlieb chutný

Suroviny:

  • 400 g PROMIX-T
  • 4 dcl teplej vody
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (15 g)
  • plná lyžička cukru(10g),lyžička soli(7g),lyžička octu
  • lyžica oleja (alebo 30g tuku)

Postup:

1. V 4 dcl teplej vody rozpustíme 15g čerstvého droždia (1/2 kocky), pridáme kopcovitú lyžičku cukru a lyžičku octu a necháme aktivovať(kvások).
2. V miske nasucho zamiešame 400 g PROMIX-T s lyžičkou soli, môžme pridať aj chlebové korenie, pridáme kvások a 1 lyžícu oleja (30 g tuku). Miesime pár minút mixerom, až vznikne hladké cesto. Necháme prikryté utierkou 10 minút odležať.
3. Cesto premiešame a vylejeme do formy na pečenie a necháme kysnúť na teplom mieste 20-30 minút, až asi zdvojnásobí objem. Cesto počas kysnutia 2-3-krát navlhčíme vlažnou vodou, z toho raz tesne pred vložením do pece.
4. Pečieme v predhriatej rúre pri 220oC asi 40 minút.

Pridal(a): tinuska76

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.