Tekvicový chlebík bez lepku
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Upiecť dobrý a výživný bezlepkový chlebík dá častokrát zabrať aj skúseným celiatikom. Preto vám dnes prinášame nový recept na tekvicový chlebík bez lepku. Upiekli sme ho z bezlepkovej múky, ktorá je vhodná najmä na pečenie z kysnutého cesta. Je obohatená o pohánkovú múku a minerálny komplex z morských rias. Chlebík nám krásne vykysol a vďaka tekvicovému pyré ostalo cesto vláčne a mäkučké.
Suroviny:
- 400 g Promix Beta
- 80 g Novalim pohánkovej múky
- 1 PL psyllia
- 1 ½ ČL soli
- ½ ČL mletej rasce
- 400 ml teplej vody
- 10 g sušeného droždia
- 45 g olivového oleja
- 1 vajce
- 250 g tekvicového pyré (z jednej menšej tekvice hokkaido)
- 1 ČL kryštálového cukru
- Hrsť tekvicových semiačok
Postup:
Tekvicu hokkaido zbavíme šupky, jadierok a nakrájame na malé kocky. Varíme vo vode do úplného zmäknutia. Scedíme a rozmixujeme ponorným mixérom na pyré (prípadne môžeme použiť aj kúpené tekvicové pyré). Necháme vychladnúť.
Pripravíme si kvások. Do menšej misky odlejeme 100 ml z odmeranej vody, pridáme droždie a cukor. Premiešame a necháme vzísť kvások (trvá to približne 10 minút). V inej veľkej mise si zatiaľ zmiešame obe múky, psyllium, dve tretiny tekvicových semiačok, soľ a rascu. Pridáme vajce, olej, zvyšnú vodu, tekvicové pyré a nakoniec aj hotový kvások.
Vypracujeme vláčne mierne lepivé cesto, ktoré hnietime aspoň 10 minút, aby sa všetky suroviny navzájom dobre prepojili. Cesto z vrchu pomúčime, prikryjeme čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem - cca 45 minút.
Vykysnuté cesto z vrchu znova pomúčime a preložíme do formy na chlieb. My sme použili misu z jenského skla. Na povrch cesta dáme zvyšné tekvicové semiačka. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C približne 45-50 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát pokropíme vodou. Po dopečení vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.
Pridal(a): NovalimSK