pridané 1.2.2023 o 15:13 prečítané 194x

Tekvicový chlebík bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

2 Hodiny

Náročnosť

priemerná

Upiecť dobrý a výživný bezlepkový chlebík dá častokrát zabrať aj skúseným celiatikom. Preto vám dnes prinášame nový recept na tekvicový chlebík bez lepku. Upiekli sme ho z bezlepkovej múky, ktorá je vhodná najmä na pečenie z kysnutého cesta. Je obohatená o pohánkovú múku a minerálny komplex z morských rias. Chlebík nám krásne vykysol a vďaka tekvicovému pyré ostalo cesto vláčne a mäkučké.

Suroviny:

  • 400 g Promix Beta
  • 80 g Novalim pohánkovej múky
  • 1 PL psyllia
  • 1 ½ ČL soli
  • ½ ČL mletej rasce
  • 400 ml teplej vody
  • 10 g sušeného droždia
  • 45 g olivového oleja
  • 1 vajce
  • 250 g tekvicového pyré (z jednej menšej tekvice hokkaido)
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • Hrsť tekvicových semiačok

Postup:

Tekvicu hokkaido zbavíme šupky, jadierok a nakrájame na malé kocky. Varíme vo vode do úplného zmäknutia. Scedíme a rozmixujeme ponorným mixérom na pyré (prípadne môžeme použiť aj kúpené tekvicové pyré). Necháme vychladnúť.
Pripravíme si kvások. Do menšej misky odlejeme 100 ml z odmeranej vody, pridáme droždie a cukor. Premiešame a necháme vzísť kvások (trvá to približne 10 minút). V inej veľkej mise si zatiaľ zmiešame obe múky, psyllium, dve tretiny tekvicových semiačok, soľ a rascu. Pridáme vajce, olej, zvyšnú vodu, tekvicové pyré a nakoniec aj hotový kvások.
Vypracujeme vláčne mierne lepivé cesto, ktoré hnietime aspoň 10 minút, aby sa všetky suroviny navzájom dobre prepojili. Cesto z vrchu pomúčime, prikryjeme čistou utierkou alebo potravinovou fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť, kým cesto zdvojnásobí svoj objem - cca 45 minút.
Vykysnuté cesto z vrchu znova pomúčime a preložíme do formy na chlieb. My sme použili misu z jenského skla. Na povrch cesta dáme zvyšné tekvicové semiačka. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C približne 45-50 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát pokropíme vodou. Po dopečení vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.