pridané 15.4.2024 o 11:36 prečítané 214x

Rustikálne tmavé žemle bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

ľahká

Pokračujeme s ďalším skvelým receptom – upečieme si rustikálne tmavé žemle bez lepku a v rámci našej školy pečenia vás naučíme, ako si pripraviť kvalitné bezlepkové pečivo doma. Viete, čo doň dáte, upečiete si ho čerstvé k raňajkám a tá vôňa je na nezaplatenie :-). Základom rustikálnych tmavých žemlí je naša múka Promix T, ktorá obsahuje len prirodzene bezlepkové a bezpšeničné suroviny, ako napr. zemiakovú, ryžovú či pohánkovú múku a navyše je obohatená o jablčnú vlákninu.

Suroviny:

  • 300 g bezgluténovej múky Promix T
  • 250 ml vody
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • 1 ČL sušeného droždia
  • 1 kopcovitá ČL soli
  • Ľanové semiačka

Postup:

Všetky uvedené prísady dáme do misy, varechou ich zamiešame, aby sa mokré prepojili so suchými, prikryjeme misu potravinárskou fóliou a necháme cez noc (alebo minimálne 3-4 hod) na kuchynskej linke pomaly kysnúť.

Po rozkysnutí nám z cesta vznikne polotekutá lepkavá zmes s bublinkami – a to je v poriadku.

Rúru dáme rozohriať na 230 stupňov a vložíme do nej malé zapekacie misky aj s vekom. Ak nemáme s vekom, použijeme bez veka.

Vrelé misky potom opatrne vysypeme trochou bezlepkovej múky a pomocou gumenej varechy alebo stierky do ich dáme tekuté cesto. Ideálne do ¾ objemu. Misky prikryjeme vekami alebo hrubším alobalom a dáme ich späť do rúry. Rustikálne žemle pečieme najprv 15 min prikryté a potom ešte asi 10 minút odokryté, do zlatohneda.

Po dopečení ich vyberieme z rúry, vyklopíme na mriežku a dáme ich vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé. Z tejto dávky nám vyšli väčšie žemličky.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.