pridané 20.8.2007 o 10:02 prečítané 2660x
Pohánkový chlebík

Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Suroviny:
- 400g hladkej pohánkovej muky
- 400ml vody
- 1 sušene droždie
- lyžička soli
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžica jablkového octu
- 1 lyžica rasce
- 1 lyžica oleja
Postup:
Vo vlažnej vode rozpustíme cukor,soľ,ocot a droždie, prisypeme rascu. Miešame suroviny elektrickým šľahačom( pridáme ešte nakoniec olej) a po 2-3 minútach miešania nám vznikne živé (dýchajúce) cesto. Nalejeme do formy na biskupsky chlebíček alebo srnčí chrbát vyloženej foliou na pečenie.
Necháme 30-40 minút kysnúť. Cesto treba po 25 minútach strážiť, vyskočí potom hore a chlebík by nám prekysol. Medzitým rozpálime pec na 225 stupňov a chlieb pečieme na tejto teplote 10 minút, potom dopečieme pri zhruba 180 stupňov asi 40-50 minút
Ked už je zhora chlieb krásne tmavý, vyberieme ho z formy, dáme igelit a položíme chlieb vrchom dole a tak 10 minút dopečieme. Casy i teplotu je nutné vyskúšať podľa výhrevnosti pece.
Pridal(a): Systém