Karamelovo-mandľová torta od Sisters Bakery
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Mnohí máme radi jeden nemenovaný švédsky obchod s nábytkom. Ja, napríklad, najmä kvôli mandľovo-karamelovej torte.
No a nedávno som si dala cieľ, že si ju vyrobím. Dnes sa mi to konečne podarilo.
Neskromne poviem, že je NENORMÁLNE dobrá. Je sladká, chrumkavá po karamele, obliata mliečnou čokinou a navyše k tomu je ešte úplne BEZLEPKOVÁ, lebo cesto je z mandlí.
Suroviny:
- Na cesto:
- 4 bielka
- 100 g kryštálového cukru
- 200 g mletých mandlí
- Asi 2 PL práškového cukru na posypanie
- Na plnku:
- 4 žĺtka
- 100 ml smotany na šľahanie
- 50 g kryštálového cukru
- 150 g masla
- Na ozdobenie:
- 200 g mliečnej čokolády
- 1 tabuľka domáceho karamelu
- Na domáci karamel:
- 50 g masla
- 120 g kryštálového cukru
- 30 g mletých mandlí
- 1 PL kukuričného sirupu (nemusí byť)
Postup:
Najprv si pripravíme plnku, aby mala čas vychladnúť. Vyberieme z chladničky maslo,
zatiaľ ho nepoužijeme, ale budeme ho potrebovať neskôr mäkké. Na sporáku na miernom oni v hrnci zmiešame všetky ingredienci na plnku, žĺtka, cukor a smotanu na šľahanie. Po premiešaní berieme mixér a počas ohrievania mixujeme na vysokých obrátkach. Našim cieľom je robiť niečo podobné ako šľahanie krému nad parou, len si to trochu zľahčujeme. Miešajte aspoň 5-8 minút, kým sa vám nevytvorí krásna našľahaná hmota.
Krém teraz odstavíme z ohňa a necháme ho, za občasného premiešania, chladnúť.
(Dá sa to urýchliť tak, že hrniec s krémom postavíme do ešte väčšieho hrnca so studenou vodou a občas premiešame).
A ideme na cesto. V čistej nádobe, čistými metličkami začneme šľahať bielka. Keď
sa nám všetka tekutina zmení na mäkkú penu, pridáme polovicu kryštálového cukru. Akonáhle bude celý vmiešaný a rozpustený, dosypeme zvyšok cukru a šľaháme do tuhej zmesi, kým sa na metličkách neformujú pevné špičky. Potom pridáme mandle a vmiešame ich mixérom do bielkovej zmesi tak, aby sme dsotali homogénnu zmes.
Na papier na pečenie si nakreslíme 2 kruhy s priemerom cca 20 cm. Papier otočíme
nakresleným nadol (inak by sa nám to otlačilo na cesto) a lyžicou nanesieme na každý kruh polovicu mandľovej zmesi. Bude sa to robiť celkom ľahko, pretože zmes bude tuhá a neroztekavá (ak ste poriadne šľahali bielka ).
Pečieme v rozohriatej rúre na 175 stupňov asi 10-12 minút. Cesto po uečené ostane
mierne zhnednuté a bude stále mäkké.
Hneď po dopečení posypeme prázdny plech práškovým cukrom a opatrne naň
vyklopíme upečené korpusy. Hneď z nich stiahneme papier na pečenie. Necháme úplne vychladnúť.
Pripravíme si „nádobky“ na karamelové tabuľky. Najľahšie je, poskladať alobal, abz
ste mali na sebe aspoň š vrstvy a vyformujte ho do malých vaničiek – ja som ako formu použila môj mobil, okolo ktorého som poskladala alobal na vaničku o rozmeroch asi 6x12cm. Hĺbka vaničky stačí asi pol cm.
A ideme variť domáci karamel. Nebojte sa, nič komplikované. Do hrnca dáme
kryštálový cukor a na miernom ohni necháme bez miešania, kým sa nám väčšia časť cukru nezačne topiť na karamel. Potom dáme bokom z ohňa, môžeme premiešať(aj keď odborníci tvrdia, že nemiešať, ja som pomiešala a nič sa nestalo). Môžeme vrátiť späť na sporák na mierny oheň, kým sa nám neroztopí celý cukor. Potom pridáme maslo a premiešame, zmes začne bublať – niečo ako hrnček var – takže len riadne miešame a dáme dole z ohňa. Ak budete pridávať kukuričný sirup, teraz je ten správny čas. Pridáme, premiešame, odstavíme z ohňa. Nakoniec len primiešame mleté mandle a viac nevaríme.
Hotovú karamelovú zmes nalejeme do vaničiek – z tejto dávky mi vyšli dve.
Necháme vychladnúť a stuhnúť – nebojte, pôjde to veľmi rýchlo, bavíme sa o 10-15 min.
Konečne ideme dať všetko dokopy. Jeden korpus položte na tanier (z ktorého
potom môžete kľudne servítovať). Naneste naň polovicu krému. Preložíme druhým korpusom a navrstvíme naň druhú polovicu krému. Jednu karamelovú tabuľku nožom rozsekáme na malé kúsky a nimi posypeme krém. Mne stačila jedna tabuľka karamelu, druhú sme zjedli .
Roztopte si čokoládu, pre jednoduchšiu manipuláciu do nej môžete vmiešať cca 20g
tuku (napr.CERA na polevy) a riedkou čokoládou pooblievajte povrch a aj boky torty. Nechajte stuhnúť a potom ju môžete celú zjesť. Ak by náhodou, ozaj náááááhodou ostali nejaké zvyšky, uskladňujte ich v chladničke. Dokonca sa dá aj zmraziť. Ideálne v plastovej krabičke.
Pridal(a): Sisters Bakery