Chlieb s psylliom
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Veľmi chutný a chrumkavý chlebík, nie náročný na prípravu.
Suroviny:
- 350 g Mix B múka
- 100 g Mix Dunkel múka
- 50 g pohánková múka
- 20 g čerstvé droždie - polovica FALA droždia
- 1 PL psyllia
- malá lyžička cukru
- 1 čl soli - podľa chuti
- 1 necelá PL oleja
- 1 čl mletej rasce
- 500-550 ml vody
- semiačka podľa chuti (ľanové, tekvicové, slnečnicové)
Postup:
Do 400 ml vody dáme psyllium a necháme odstáť min. 3 hodiny, kľudne aj do druhého dňa. Do 1 dcl teplejšej vody dáme kvások s cukrom a necháme ho kvasiť, pokiaľ nám "nebuble" na povrchu - 5-10 min. Primiešame potom ostatné ingrediencie a poriadne vymiesime. Prekryjeme igelitom a necháme kysnúť asi 40 min v teple. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a prekladáme ho niekoľkokrát - od okraja k stredu, pootočíme o 90 ° a opakujeme, zagulatíme, dáme do ošatky a necháme kysnúť ešte asi 30 min. - taktiež zakryjeme fóliou.
Rúru rozohrejeme na maximum s plechom, v ktorom budeme piecť. Keď je rúra vyhriata, preložíme chleba (spodom na vrch - opačne vyklopíme, aby sme dostali na vrch vzor z ošatky) a do rúry striekneme vodu, môžeme aj na chlieb, ja po 10 minútach striekam opäť a ešte asi 2x počas pečenia. Po 10 min. taktiež stiahneme teplotu z 230 C na 200 C a pečieme, kým nie je kôrka tmavá.
Recept som našla na internete, múky si môžete ľubovoľne obmieňať, semiačka taktiež, ja ich miešam všetky tri druhy ktoré sú hore uvedené.
Dobrú chuť!
Pridal(a): zuzanab