Bezlepkový osúch
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Dnešný recept isto poteší všetkých priaznivcov domáceho chleba a pečiva. Napiekli sme si totiž úžasne voňavý bezlepkový osúch. Výborne sa hodí k šalátom, pečenému mäsu alebo len tak zajedať si s nejakým dobrým dipom. Čo poviete, vyskúšate?
Suroviny:
- 200 g
- Promix Forte múka bezgluténová
- 1/2 bal.
- droždie sušené
- 1/2 ČL
- ocot
- 1/2 ČL
- soľ
- 25 ml (+ na potretie cesta)
- olej olivový
- 160 ml vlažná
- voda
- Na potretie:
- 1 ks
- vajce
- Na posypanie:
- soľ hrubozrnná
- Na ozdobu:
- (lístky)
- rozmarín
Postup:
Všetky prísady na cesto dáme do veľkej misy a hnetením vypracujeme cesto. Trvá to aj 10 minút. Hotové cesto potrieme olivovým olejom, misu prikryjeme potravinovou fóliou a pri izbovej teplote ho necháme vykysnúť na dvojnásobok.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 bochníčky, každý z nich premiesime na pomúčenej pracovnej doske a vytvarujeme ich do oválov.
Cesto položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme prikryté ešte asi 10 minút podkysnúť. Potom potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme hrubozrnnou soľou. Povrch cesta môžeme ozdobne narezať ostrým nožíkom.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200 °C asi 15 minút, kým sa cesto nesfarbí dozlatova. Pred podávaním ozdobíme lístkami rozmarínu.
Tip: Osúch môžeme potrieť aj olivovým olejom zmiešaným s cesnakom.
Pridal(a): NovalimSK