Bezlepkový kváskový trhací chlieb
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Verzia s bryndzou a jarnou cibuľkou je skvelá, ale za vyskúšanie stojí aj s bylinkami, cesnakom alebo syrom.
Suroviny:
- Rozkvas:
- 200 g Bread mix white Liana
- 250 g voda
- 2 PL kvások
- Cesto:
- 200 g Bread mix white Liana
- 1 KL soľ
- 50 ml voda
- 2 PL olej
- Bryndzová plnka:
- 125 g bryndza
- 2 ks jarná cibuľka
- 1-2 PL kefír alebo kyslá smotana
- Ryžová múka Liana na podsypanie
Postup:
Pripravíme rozkvas - suroviny v miske zmiešame vareškou, prikryjeme a necháme na kuchynskej linke postáť cca 12 hodín. Druhý deň suroviny na cesto spolu s hotovým rozkvasom dáme do kuchynského robota a necháme miesiť cca 7 minút cesto. Cesto preložíme do sklenenej alebo plastovej misky, trochu pomúčime a zakryjeme vreckom. Necháme kysnúť 3 hodiny. Na malé kúsky nakrájame jarnú cibuľku. Rozmiešame ju s bryndzou a podľa potreby pridáme 1 - 2 lyžice kefíru, príp. kyslej smotany. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, ešte premiesime a vyvaľkáme obdlžník. Natrieme bryndzovú plnku a rozrežeme pozdĺžne 4 pásy. Pásy uložíme na seba a rozrežeme ďalej na 6 rovnakých častí. Formu na chlieb vystelieme papierom na pečenie a jednotlivé časti uložíme na stojato vedľa seba. Prikryjeme fóliou a necháme ešte podkysnúť 2 - 3 hodiny. Chlieb pred pečením postriekame vodou. Rúru necháme vyhriať na 230°C aj s plechom na záparu, ktorý uložíme na dno rúry. Do vyhriatej rúry vložíme formu s chlebom a do spodného plechu nalejeme 250 ml vriacej vody. Pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 190°C, spodný plech vyberieme a dopečieme 25 - 30 minút.
Pridal(a): Michaela66