Bezlepkové žemle
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Moje obľúbené žemle,
Hotové za hodinku
Suroviny:
- 540 g múky /múku miešam podla toho akú mam, ale vačšinou približne takto: 350g Mix B, 150g Jizerka,40g pohánková/
- 1 čl soli
- 1 čl kmínu
- 400 ml vlažného mlieka
- 1 čl cukru
- 1 kocka kvasníc
- 6 Pl oleja
- mlieko na mašlovanie
- mak na posypanie
Postup:
Z 100 ml.vlažného mlieka, cukru a kvasníc urobíme kvások.
ostatné prísady dáme do misky, pridáme hotový kvások a všetko riadne vymiesime v mixéri. Plech vyložíme papierom na pečenie/ toto množstvo mi vyjde na 2 plechy /
Z cesta robíme tvary žemličiek a ukladáme ich vedľa seba na plech. Ja si cesto naberiem veľkou lyžicou, prehodím do ruky a v rukami rýchlo vyformujem žemlu /ak je potrebné ruky si vlhčím vlažnou vodou/.
Nožík namáčame vlažnou vodou a žemle 2x stredom prerežeme na kríž a potrieme vlažným mliekom a posypeme makom, príp. semienkami.
Necháme 10 min.podkysnúť, zatial si predhrejeme rúru na 180 stupnov
Ja ich pečiem 18 min. najskor na 175C, neskor troška zoslabím.
Pridal(a): natasaf