Bezlepkové makovky
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Aj vy si radi vychutnáte na raňajky čerstvé krehké pečivo? Či slané či sladké, s teplým čajom alebo kávou hneď z rána urobí dobrú náladu. A preto by ste mali vyskúšať náš recept na bezlepkové makovky, ktorý sme pripravili z našej špeciálnej zmesi Promix Alfa. Je obohatená o minerálny komplex z morských rias a určená predovšetkým na kysnuté cestá. S pridaním tvarohu sa vám určite podarí vykúzliť tieto voňavé makové rožteky. Dobrú chuť.
Suroviny:
- 350 g Promix Alfa
- 200 ml vody
- 150 g jemného tvarohu
- 2 PL oleja
- 1 PL kryštálového cukru
- 1/2 kocky droždia (20 g)
- 1/2 ČL soli
- 1/2 ČL kypriaceho prášku
- 3 žĺtky
- Na potretie:
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
- celý mak
Postup:
Suché prísady premiešame, na ne nalejeme teplú vodu, v ktorej sme
rozmiešali droždie. Potom pridáme tvaroh, olej, žĺtky a mixérom
miesime asi 10 minút. Vymiesené cesto pokropíme vodou, prikryjeme
fóliou a necháme vykysnúť.
Z vykysnutého cesta spravíme 6-8
bochníčkov, tie na pomúčenej
doske rozvaľkáme na ovály. Ak je
cesto príliš lepkavé, jemne ho
pomúčime. Každý ovál zrolujeme,
vytvarujeme rožteky a na plechu
s papierom ich necháme prikryté
fóliou podkysnúť.
Rúru rozohrejeme na 190°C, rožteky
potrieme vajcom s mliekom,
posypeme makom a pečieme
asi 25-30 minút do zlatohneda.
Najlepšie chutia čerstvé.
Pridal(a): NovalimSK