pridané 7.11.2023 o 10:07 prečítané 281x

Bezlepkové čedarové žemličky bez kysnutia

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

30 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Máte chuť na voňavé domáce pečivo bez lepku, ale nemáte čas čakať kým vykysne? Máme pre vás riešenie. Čedarové žemličky z našej bezlepkovej zmesi Promix Alfa sú bez kysnutia a hotové za 30 minút. Upečené s čedarom a prevoňané bylinkovým maslom si ich okamžite zamilujete. My sme ich nedávno použili ako prílohu k šošovicovej polievke a veru, len tak sa za nimi zaprášilo. Doprajte si aj vy potešenie z domáceho bezlepkového pečiva.

Suroviny:

  • 260 g Promix Alfa
  • 2 ČL kypriaci prášok bez lepku
  • ¼ ČL sušeného cesnaku v prášku
  • ¼ ČL mleté čierne korenie
  • ½ ČL soli
  • 250-300 ml teplého mlieka
  • 30 g roztopeného masla
  • 80 g nastrúhaného syru Čedar
  • Na bylinkové maslo:
  • 40 g roztopeného masla
  • ¼ ČL sušeného cesnaku v prášku
  • ¼ ČL soľ
  • Nasekaná hladkolistá petržlenová vňať

Postup:

V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sušený cesnak, korenie a soľ. Pridáme mlieko, maslo a nastrúhaný čedar. Varechou vypracujeme na hladké, veľmi lepkavé cesto.
Lyžicou (alebo ideálne zmrzlinovou naberačkou) odoberáme z cesta a ukladáme malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do malých zapekacích misiek. Cesto netvarujeme, necháme len ležať na plechu v tvare guľky. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme do zlatista 15-20 minút. Žemličky by mali byť zvrchu chrumkavé a vnútri vláčne.
Medzitým si pripravíme bylinkové maslo, na ktoré v malej miske zmiešame všetky suroviny. Po upečení vyberieme z rúry a ihneď potrieme každú žemličku pripraveným bylinkovým maslom. Necháme vychladnúť na mriežke. Z tejto dávky nám vyšlo osem menších žemličiek.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.