Bezlepkové čedarové žemličky bez kysnutia
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Máte chuť na voňavé domáce pečivo bez lepku, ale nemáte čas čakať kým vykysne? Máme pre vás riešenie. Čedarové žemličky z našej bezlepkovej zmesi Promix Alfa sú bez kysnutia a hotové za 30 minút. Upečené s čedarom a prevoňané bylinkovým maslom si ich okamžite zamilujete. My sme ich nedávno použili ako prílohu k šošovicovej polievke a veru, len tak sa za nimi zaprášilo. Doprajte si aj vy potešenie z domáceho bezlepkového pečiva.
Suroviny:
- 260 g Promix Alfa
- 2 ČL kypriaci prášok bez lepku
- ¼ ČL sušeného cesnaku v prášku
- ¼ ČL mleté čierne korenie
- ½ ČL soli
- 250-300 ml teplého mlieka
- 30 g roztopeného masla
- 80 g nastrúhaného syru Čedar
- Na bylinkové maslo:
- 40 g roztopeného masla
- ¼ ČL sušeného cesnaku v prášku
- ¼ ČL soľ
- Nasekaná hladkolistá petržlenová vňať
Postup:
V mise zmiešame múku, kypriaci prášok, sušený cesnak, korenie a soľ. Pridáme mlieko, maslo a nastrúhaný čedar. Varechou vypracujeme na hladké, veľmi lepkavé cesto.
Lyžicou (alebo ideálne zmrzlinovou naberačkou) odoberáme z cesta a ukladáme malé kôpky na plech vystlaný papierom na pečenie alebo do malých zapekacích misiek. Cesto netvarujeme, necháme len ležať na plechu v tvare guľky. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme do zlatista 15-20 minút. Žemličky by mali byť zvrchu chrumkavé a vnútri vláčne.
Medzitým si pripravíme bylinkové maslo, na ktoré v malej miske zmiešame všetky suroviny. Po upečení vyberieme z rúry a ihneď potrieme každú žemličku pripraveným bylinkovým maslom. Necháme vychladnúť na mriežke. Z tejto dávky nám vyšlo osem menších žemličiek.
Pridal(a): NovalimSK