pridané 2.10.2007 o 13:06 prečítané 12654x
Bezlepková kysnutá vianočka
Galéria (0)
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Bezlepková kysnutá vianočka
Suroviny:
- 500g bezlepkovej múky (PROMIX), 150g jemného kryštálového cukru, 100g masla, 2 vajcia, 7g soli, 1 kocka droždia(42g), 0,35l vody, citrónová kôra, mandle na ozdobenie
Postup:
Droždie rozdrobíme, zasypeme troška cukru a opatrne zalejeme trochou vody. Necháme na teplom mieste vykysnúť a v miske zamiešame s ostatnými prísadami. Masu dobre vypracujeme a vytvoríme vláčne cesto. Rozedlíme ho na deväť pramienkov a budeme z nich pliesť vianočku. Spodný prameň upletieme zo štyroch pramienkov, na ten pride cop z troch a navrch jeden z dvoch pramienkov. Ak ešte nemáme takú zručnosť, nacvičíme si to napr. na špagate,lebo pri práci s cestom už musíme pracovať rýchlo. Upletenú a poskládanu vianočku vložíme do plechu vyloženého papierom na pečenie, na povrch uložíme mandle a dáme na teplé miesto vykysnúť. Pečieme 30-40 minút pri teplote 200 stupňov
Pridal(a): lussynka