100% Ryžový chlebík
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Sama som už roky vyliečená celiatička a preto som veľmi rada, že môžem touto cestou ponúknuť aj tento náš bezlepkový a ľahko stráviteľný chlebík pre každého. Jediné, čo naň treba pripraviť, je zomlieť ryžu v mixéri. Ryžový chlebík je prvý, ale neostane jediným z radu bezlepkových.
Suroviny:
- 175 g bielej ryžovej múky
- 200 g celozrnnej ryžovej múky
- 375 ml ryžového mlieka
- 50 g masla
- 25 g ryžových otrúb, alebo vločiek (nemusí)
- 2 vajcia
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL xantánovej gumy (nájdeš v bio predajni)
- 1 PL sušeného droždia
- 1 PL medu
- 1 PL soli
Postup:
Ryžové mlieko zohrej v mikrovlnnej rúre. Primiešaj droždie a nechaj desať minút nakysnúť. Zmiešaj spolu obe múku, otruby, soľ a xantánovú gumu.
Vo veľkej mise spolu rozšľahaj vajcia, rozpustené maslo, med a citrónovú šťavu. Pridaj múčnu zmes a kvások do vaječnej zmesi a miešaj pomaly po dobu 5 minút. Cesto prelož do maslom vymastenej chlebovej formy, prikry kuchynskou utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste cca 40 minút.
Rúru predhrej na 200°C (teplovzdušné rúry -20°C). Chlebík zľahka potri olivovým olejom (nemusíš), prípadne posyp ryžovými vločkami a peč zhruba 45 minút.
Po upečení ho vyber z rúry a nechaj ochladnúť na mriežke. Po vychladnutí ho nakrájaj a môžeš odložiť do mrazničky, kde vydrží niekoľko mesiacov.
Ak nemáš po ruke ryžovú múku, rozmixuj v mixéri zmes 375 g surovej ryže oboch druhov.
Xantánová guma je surovina, ktorá sa bežne používa ako zahusťovadlo v bezlepkových potravinách pre alergikov na laktózu, maltózu a lepok, s cieľom získať vyššiu viskozitu.
Pridal(a): Zuzana215