Tenká talianska pizza
Galéria (0)
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Veľmi jednoduchý a rýchly recept na tenučkú taliansku pizzu, ktorá sa nedrobí – poteší začiatočníkov ;)
Suroviny:
- cesto:
- 120 g bezlepkovej zmesi KRONER
- 110 ml teplej vody
- 1 čajová lyžička sušeného droždia
- 1/2;čajovej lyžičky cukru
- 1 polievková lyžica oleja
- tuk na vymastenie plechu (maslo, hera...)
- olej na potretie okrajov
- ostatné dobrotky podľa chuti navrch
Postup:
Asi v 1/2 množstva teplej vody necháme zakryté aktivovať droždie a cukor (cca 5-10 minút). Zmiešame so zvyškom vody, múkou a olejom na cesto, ktoré chvíľku miešame kým trocha nezhustne a nebude ťahavé. Pomocou umelohmotnej stierky ho povyťahujeme (roztrieme) na dobre vymastenú pizzovú formu s priemerom 30 cm (postačí aj plech na ktorý vytvarujeme pizzu). Cesto nevyťahujeme až hore po okrajoch, aby krajíčky ostali rovné. Jemne poprášime múkou a necháme vykysnúť na teplom mieste kým sa rúra nevyhreje na 180 °C (cca 15 min.). Zatiaľ si pripravíme ostatné suroviny navrch pizze. Okraje cesta potrieme olejom a navrch poukladáme na čo máme chuť. Dáme piecť na cca 20 minút do teplovzdušnej rúry, kým spodok cesta trochu nestmavne.
Zopár tipov:
- Pre veľkých hladošov sa dá recept upraviť na 150g múky a 150 ml vody, pričom sušeného droždia treba potom 1 kopcovú lyžičku (múka s vodou vždy 1:1)
- Je pravdepodobné, že možno použiť aj inú zmes, treba však pridať soľ, pokiaľ ju zmes neobsahuje – dajte vedieť, či je recept dobrý aj z iných zmesí :)
- Ako zdravý základ pizze akurát vystačí 1 výživový pohárik nasekaných paradajok, ktoré si olúpané zavaríme v sezóne alebo dostať kúpiť aj talianske zmesi sekaných paradajok priamo v obchode – je to zdravšie ako pretlak či kečup ;)
Recept bol prenesený zo starej Celiakia.sk, autor receptu: frcka
Pridal(a): zuzanab