Cestovinový nákyp \\\"kugel\\\" s tvarohom bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Kugel je tradičné aškenázske židovské jedlo, ktoré sa podáva počas židovských sviatkov. Najčastejšie sa vyrába z vaječných rezancov alebo zemiakov na rôzne spôsoby. My sme ho dnes pre Vás pripravili v sladkej bezlepkovej verzii s tvarohom. Ak vám ostali cestoviny z predošlého dňa, chytro sa pustite do varenia, aby žiadne potraviny nevyšli na zmar.
Suroviny:
- 300 g Novalim cestoviny bezgluténové (niťovky, rezance alebo fliačky)
- Soľ
- 4 PL masla + na vymazanie zapekacej misy
- 250 g hrudkovitého tvarohu
- 3 vajcia
- 250 g kyslej smotany
- 130 g krupicového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- Nastrúhaná kôra z polovice citróna
- Mandľové lupienky na posypanie
- 50 g hrozienok namočených v teplej vode alebo v rume (nemusí byť)
Postup:
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Uvarené ich scedíme a hneď do nich vmiešame maslo. Vo veľkej mise vyšľaháme tvaroh s vajciami a cukrom, pridáme smotanu, škoricu a citrónovú kôru (prípadne aj hrozienka). Do zmesi pridáme cestoviny a dobre premiešame. Zapekaciu misu vymažeme trochou masla a zmes do nej vylejeme. Povrch poprášime troškou škorice a posypeme mandľovými lupienkami. Dáme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 180 °C a pečieme približne 30 minút. Pred podávaním môžeme ešte podľa chuti posypať práškovým cukrom.
Tip 1: Ak používame cestoviny z predošlého dňa, treba ich pred použitím v sitku preliať vriacou vodou. Takto znovu nadobudnú čerstvosť.
Tip 2: Do nákypu môžeme použiť aj rôzne druhy orechov, prípadne kúsky čokolády.
Pridal(a): NovalimSK