Zdravé bezlepkové sušienky s mandľami
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Aj maškrtiť sa dá zdravo. Preto sme pre vás napiekli zdravé bezlepkové sušienky z mandľovej múky. Bez použitia cukru, sladené ďatlovým sirupom. Takéto chrumkanie si môžeme naozaj dopriať všetci bez výčitiek :-). Vyskúšajte náš jednoduchý recept, ktorý je rýchlo hotový. Sušienky dlho vydržia a sú super aj na desiatu, do batôžka na výlet alebo ku kávičke.
Suroviny:
- 100 g bezgluténovej múky Promix UNI
- 100 g mandľovej múky
- 70 g ďatlového sirupu
- 150 g masla alebo rastlinného tuku
- trochu vanilky (vanilkové jadierka zo 1/4 struku)
- trochu citrónovej alebo pomarančovej kôry
- štipka soli
Postup:
Bezlepkovú múku Promix UNI premiešame s mandľovou múkou a soľou. Pridáme maslo alebo rastlinný tuk nakrájané na kocky, vanilku, citrónovú alebo pomarančovú kôru a napokon aj ďatlový sirup.
Všetky uvedené prísady začneme spolu premiešavať varechou a keď sa začnú spájať, ručne z nich vymiesime kompaktné cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke asi hodinu odpočinúť. So studeným cestom sa nám neskôr bude lepšie pracovať.
Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie. Na pracovnej doske, ktorú si zľahka pomúčime bezgluténovou múkou (napr. Promix UNI) vyvaľkáme cesto na hrúbku asi pol centimetra. Okrúhlymi vykrajovačkami vykrojíme kolieska, ktoré ukladáme na plech. Môžeme ich na povrchu popichať vidličkou.
Zdravé bezlepkové sušienky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 10-12 stupňov (resp.si odsledujeme vo vlastnej rúre čas pečenia, môže sa mierne líšiť v závislosti od hrúbky a veľkosti sušienok).
Upečené sušienky necháme vychladnúť na mriežke.
Tieto zdravé bezlepkové sušienky vydržia dosť dlho v uzatvárateľnej dóze.
Pridal(a): NovalimSK