Výživný banánový chlebík s cuketou bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Výživné raňajky, chutný snack, desiata či olovrant - to všetko vám zastreší náš recept na banánovo-cuketový chlebík bez lepku. Banán a med mu dodá sladkosť, cuketa vláčnosť, pohánka, kokos a orechy zas potrebnú energiu. A keď do toho všetkého pridáme škoricu a vanilku, prevonia zaraz celý dom. Neváhajte a upečte si tento nadýchaný chlebík ešte dnes.
Suroviny:
- 3 zrelé banány
- 1 malá cuketa
- 160 g Promix PK alebo PK špeciál alebo UNI
- 40 g Novalim pohánková múka
- 20 g strúhaného kokosu
- 100 g roztopeného vychladnutého masla
- 3 vajcia
- ¼ ČL mletej škorice
- ¼ ČL mletej vanilky alebo vanilkového extraktu
- 1 PL medu
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- Hrsť nasekaných vlašských orechov
- Mandľové lupienky na ozdobu
- Ovocný lekvár, med alebo čokoládová nátierka
Postup:
Banány roztlačíme vidličkou na kašu a v mise zmiešame s očistenou najemno nastrúhanou cuketou. Pridáme roztopené maslo a jemne vmiešame rozšľahané vajcia a med. V inej mise zmiešame spolu múky, kokos, kypriaci prášok, škoricu a vanilku. Do suchých prísad primiešame banánovo-cuketovú zmes a vytvoríme ani nie riedke ani husté cesto. Formu na chlebík si vystelieme papierom na pečenie a cesto do nej rovnomerne vylejeme. Na vrch posypeme vlašskými orechami, ktoré potom jemne vtlačíme do povrchu cesta. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 50-55 minút. Skontrolujeme drevenou špajlou, či je aj vnútri dobre upečený. Po upečení necháme úplne vychladnúť, môžeme posypať mandľovými lupienkami. Podávame s ovocným lekvárom, medom, alebo čokoládovou nátierkou.
Pridal(a): NovalimSK