Škoricové osie hniezda bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Osie hniezda sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. My máme pre vás dnes recept na tie asi najklasickejšie - škoricové s polevou. Vláčne kysnuté cesto sme pripravili z našej bezlepkovej múky s minerálnym komplexom Promix Beta a naplnili sme ich voňavou maslovo - škoricovou plnkou. Ešte ani nestihli vychladnúť a už boli fuč. Napečte si aj vy túto dobrotu bez lepku ešte dnes.
Suroviny:
- 250 g Promix Beta múka bezgluténová
- 1 ks žĺtok
- 210 ml mlieko vlažné
- 20 g olej
- 1-2 PL smotana kyslá
- 1 balíček sušené droždie
- 1 ČL vanilka
- 1 PL kryštálový cukor
- trochu kôra z citróna alebo pomaranča
- Na plnku:
- 100 g maslo
- 100 g kryštálový cukor
- mletá škorica
- Na polevu:
- 1 bielok
- 100-150 g práškový cukor
- 2 PL citrónová šťava
- 1 PL vriaca voda
- 1 ks vajíčko na potretie
Postup:
Všetky sypké prísady dáme do misy a premiešame ich, postupne pridávame mokré prísady a všetko spolu miesime hnetacím nástavcom asi 10 minút.
Vymiesené cesto gumenou varechou vytvarujeme do bochníka a prikryté fóliou necháme kysnúť do dvojnásobku. Trvá to približne 45 minút.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ručne premiesime. Vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 0,5 cm. Potrieme plnkou, ktorú sme si pripravili zmiešaním roztopeného vychladnutého masla, cukru a škorice. Zrolujeme do závinu a nakrájame na kúsky hrubé aspoň 3-4 cm.
Zapekaciu misu alebo hlbší plech vymastíme, prípadne vysypeme múkou a hniezda vkladáme pretočené slimákom nahor jedno vedľa druhého. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte podkysnúť 15 minút.
Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme na 180 °C do zlatista 20-25 minút. Po dopečení ihneď pofŕkame vodou. Polejeme polevou, ktorú sme pripravili vyšľahaním bielka s cukrom, vriacou vodou a citrónovou šťavou. Necháme mierne vychlad
Pridal(a): NovalimSK