Pohánkové crumble s blumami bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Rozmýšľate čo na raňajky? A bez lepku? Máme pre vás tip. Pripravte si pohánkové crumble s blumami a vlašskými orechami podľa nášho receptu. Šťavnaté blumy, nasekané vlašské orechy a chrumkavá krusta na povrchu vám spraví náladu na celý deň. Tento recept je vskutku neodolateľný a ako dezertom ním ohúrite aj priateľov na akejkoľvek party.
Suroviny:
- 4 blumy
- Šťava z polovice citróna
- 1 PL medu
- 30 g Novalim pohánkovej múky
- 30 g najemno nasekaných vlašských orechov
- 3 PL Novalim strúhanky bezgluténovej
- 1 ČL mletej škorice
- 60 g studeného masla
- 35 g trstinového cukru
- Štipka strúhaného muškátového orieška
- Štipka soli
- Na podávanie:
- Biely krémový jogurt
Postup:
Blumy umyjeme, osušíme, vykôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. V miske ich zalejeme citrónovou šťavou a medom. Dobre premiešame.
Štyri zapekacie misky s priemerom približne 8 cm vytrieme trochou masla (pokojne z toho odváženého) a vysypeme 1 PL strúhanky. Blumy rovnakým dielom porozdeľujeme a poukladáme na dno misiek. Múku, orechy, zvyšok strúhanky, škoricu, muškátový oriešok, cukor a štipku soli premiešame spolu v miske. Pridáme na kúsky nakrájané maslo a prstami spracujeme na mrveničku, ktorú nasypeme na blumy v miskách. Povrch uhladíme a jemne pritlačíme, aby sa zmes z misiek nesypala von.
Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 °C, kým sa blumy uvaria a na povrchu sa vytvorí zlatohnedá chrumkavá krusta. Trvá to približne 30-40 minút.
Po upečení vyberieme z rúry a necháme len mierne vychladnúť. Crumble chutí najlepšie teplé (nie však horúce). Podávame s bielym krémovým jogurtom.
Pridal(a): NovalimSK