Pečenie s Novalimom (1. časť) - Jablkovo - tekvicové kapsy
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Tieto kapsy nie sú zas len tak hocičím - fajnové jemné cesto je plné šťavnatej korenistej jablkovej plnky a popravde chuť tekvice v nej ucítite len sotva. Mletý kardamón a výrazný klinček im dodávajú príjemný hrejivý šmrnc a ešte teplé kapsy vás skutočne aj zohrejú.
Suroviny:
- Cesto:
- 1 kocka (42 g) čerstvého droždia
- 300 g kefíru
- 450 g bezlepkovej múky Novalim Forte
- 150 - 200 g bezlepkovej múky Novalim Promix PK špeciál
- 1 ČL (2 g) xanthánovej gumy
- 12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
- 80 g (asi 4 PL) trstinového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 30 ml jablčného octu
- 50 g roztopeného masla
- 2 vajíčka veľkosti L + 1 na potieranie
- Plnka:
- 500 g uvarenej maslovej tekvice
- 1000 g kyslých jabĺk
- 100 g trstinového cukru
- 60 g kukuričného škrobu alebo bezlepkového vanilkového pudingu
- 1 (štedrá) ČL mletého kardamónu
- 1 (štedrá) ČL mletej škorice
- 1/2 KL mletého klinčeku
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup:
1. Kefír zohrejeme na príjemnú izbovú teplotu. Droždie spolu s 1 PL cukru rozmiešame v kefíre a necháme kysnúť bokom, zatiaľ čo si navážime ostatné suroviny.
2. V miske zmiešame múku Forte so xanthánovou gumou, kypriacim práškom a zvyšným cukrom.
3. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme tekuté suroviny - jablčný ocot, roztopené maslo, vanilku a vajíčka. Ako posledné pridáme vykysnutý kvások a pomocou ručného mixéra vymiešame na hladké cesto.
4. Misku prikryjeme fóliou alebo vrchnákom misky a odložíme do chladničky na 4 - 5 hodín, ideálne na noc, kysnúť.
5. Na plnku ošúpeme jablká a spolu s uvarenou tekvicou ich nastrúhame na hrubo. Vmiešame cukor, koreniny, škrob a vanilku a odložíme bokom.
6. Vykysnuté cesto premiešame a ak je príliš riedke, zmiešame s časťou múky Promix PK špeciál. Ďalšiu časť rozsypeme po doske na vaľkanie a cesto naň preložíme. Hnietením zapracujeme toľko múky, aby sa cesto príliš nelepilo a neroztekalo.
(pozn.: u mňa bolo cesto veľmi riedke, avšak múku som pridávala od oka, preto si počas miesenia sledujte cesto a múku pridávajte pomaly a postupne)
7. Vypracované cesto rozdelíme na 16 rovnakých dielikov a každú časť rozvaľkáme na tenkú placku s priemerom približne 20 cm. Do stredu dáme asi 1 - 1,5 PL náplne a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.
8. Vezmeme jeden okraj cesta a preložíme ho do stredu na náplň, potom vezmeme hneď vedľajší okraj cesta a preložíme ho na cíp cesta na plnke a takto pokračujeme - okraje prekladáme nad náplňou ako harmoniku. Okraje v strede mierne k sebe pritlačíme - placka by mala pripomínať plochý mešec.
9. Rúru zapneme a rozhorejeme na požadovanú teplotu. Pomocou obrácačky kapsu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a postriekame vodou. Takto pripravené kapsy necháme na teplom mieste asi 10 min podkysnúť. Vykysnuté potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí alebo nasekanými orieškami a postriekame vodou.
10. Vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. Počas pečenia (asi po 10tich minútach) kapsy znovu postriekame vodou a dopečieme.
11. Hotové kapsy môžeme poprášiť práškovým cukrom a podávať teplé alebo studené.
TIP NA PRÍPRAVU
Ako som už spomínala, cesto je ideálne na prípravu deň vopred. Rovnako si tak môžete pripraviť aj plnku, v deň pečenia je potom príprava už neuveriteľne rýchla.
Krásne jesenné vypekanie, Vaša Peťa / Delightilli
Pridal(a): zuzanab