pridané 19.9.2017 o 20:27 prečítané 1920x

Pečenie s Novalimom (1. časť) - Jablkovo - tekvicové kapsy

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina

Náročnosť

priemerná

Tieto kapsy nie sú zas len tak hocičím - fajnové jemné cesto je plné šťavnatej korenistej jablkovej plnky a popravde chuť tekvice v nej ucítite len sotva. Mletý kardamón a výrazný klinček im dodávajú príjemný hrejivý šmrnc a ešte teplé kapsy vás skutočne aj zohrejú.

Suroviny:

  • Cesto:
  • 1 kocka (42 g) čerstvého droždia
  • 300 g kefíru
  • 450 g bezlepkovej múky Novalim Forte
  • 150 - 200 g bezlepkovej múky Novalim Promix PK špeciál
  • 1 ČL (2 g) xanthánovej gumy
  • 12 g (1 bal.) bezlepkového kypriaceho prášku
  • 80 g (asi 4 PL) trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 30 ml jablčného octu
  • 50 g roztopeného masla
  • 2 vajíčka veľkosti L + 1 na potieranie
  • Plnka:
  • 500 g uvarenej maslovej tekvice
  • 1000 g kyslých jabĺk
  • 100 g trstinového cukru
  • 60 g kukuričného škrobu alebo bezlepkového vanilkového pudingu
  • 1 (štedrá) ČL mletého kardamónu
  • 1 (štedrá) ČL mletej škorice
  • 1/2 KL mletého klinčeku
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

1. Kefír zohrejeme na príjemnú izbovú teplotu. Droždie spolu s 1 PL cukru rozmiešame v kefíre a necháme kysnúť bokom, zatiaľ čo si navážime ostatné suroviny.

2. V miske zmiešame múku Forte so xanthánovou gumou, kypriacim práškom a zvyšným cukrom.

3. V strede zmesi spravíme jamku, do ktorej pridáme tekuté suroviny - jablčný ocot, roztopené maslo, vanilku a vajíčka. Ako posledné pridáme vykysnutý kvások a pomocou ručného mixéra vymiešame na hladké cesto.

4. Misku prikryjeme fóliou alebo vrchnákom misky a odložíme do chladničky na 4 - 5 hodín, ideálne na noc, kysnúť.

5. Na plnku ošúpeme jablká a spolu s uvarenou tekvicou ich nastrúhame na hrubo. Vmiešame cukor, koreniny, škrob a vanilku a odložíme bokom.

6. Vykysnuté cesto premiešame a ak je príliš riedke, zmiešame s časťou múky Promix PK špeciál. Ďalšiu časť rozsypeme po doske na vaľkanie a cesto naň preložíme. Hnietením zapracujeme toľko múky, aby sa cesto príliš nelepilo a neroztekalo.

(pozn.: u mňa bolo cesto veľmi riedke, avšak múku som pridávala od oka, preto si počas miesenia sledujte cesto a múku pridávajte pomaly a postupne)

7. Vypracované cesto rozdelíme na 16 rovnakých dielikov a každú časť rozvaľkáme na tenkú placku s priemerom približne 20 cm. Do stredu dáme asi 1 - 1,5 PL náplne a okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom.

8. Vezmeme jeden okraj cesta a preložíme ho do stredu na náplň, potom vezmeme hneď vedľajší okraj cesta a preložíme ho na cíp cesta na plnke a takto pokračujeme - okraje prekladáme nad náplňou ako harmoniku. Okraje v strede mierne k sebe pritlačíme - placka by mala pripomínať plochý mešec.

9. Rúru zapneme a rozhorejeme na požadovanú teplotu. Pomocou obrácačky kapsu preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a postriekame vodou. Takto pripravené kapsy necháme na teplom mieste asi 10 min podkysnúť. Vykysnuté potrieme vyšľahaným vajíčkom a posypeme plátkami mandlí alebo nasekanými orieškami a postriekame vodou.

10. Vložíme do rozohriatej rúry a upečieme. Počas pečenia (asi po 10tich minútach) kapsy znovu postriekame vodou a dopečieme.

11. Hotové kapsy môžeme poprášiť práškovým cukrom a podávať teplé alebo studené.


TIP NA PRÍPRAVU


Ako som už spomínala, cesto je ideálne na prípravu deň vopred. Rovnako si tak môžete pripraviť aj plnku, v deň pečenia je potom príprava už neuveriteľne rýchla.

Krásne jesenné vypekanie, Vaša Peťa / Delightilli

Pridal(a): zuzanab

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.