Pečené buchty s lekvárom bez lepku
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Kto by nemal rád pečené buchty? Táto slovensko-česká klasika vie potešiť azda každého. My si pečieme buchty bez lepku vždy s inou plnkou. Výborné sú makové a tvarohové, ale dnes sme zvolili tú najjednoduchšiu plnku - a to domáci ovocný lekvár. Na mäkučké kysnuté bezlepkové cesto sme použili našu zmes Promix Alfa s pridaním jednej lyžice pohánkovej múky. Cesto nám krásne kyslo a buchty prevoňali celú kuchyňu.
Suroviny:
- Na cesto:
- 200 g bezgluténovej múky promix Alfa
- 1 PL pohánkovej múky Novalim
- 150 ml mlieka
- 1 vajce
- 20 g masti alebo masla
- 1 PL bieleho jogurtu
- ½ balíčka sušeného droždia
- 1 ČL vanilky
- 1 PL kryštálového cukru
- Kôra z 1 citróna
- Soľ
- Na plnenie:
- lekvár ovocný (jahodový, slivkový atď.)
- Na potretie:
- 1 ks vajce
- Na posypanie:
- cukor práškový
Postup:
Do misy dáme bezgluténovú a pohánkovú múku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, mletou vanilkou a nastrúhanou kôrou z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom miesime asi 10 minút.
Vymiesené cesto bude lepkavé, tak to má ale byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka premiesime. Rozdelíme na rovnaké časti (podľa toho, aké veľké chceme mať buchty) a vytvarujeme do malých bochníčkov. Každý potom prstami roztiahneme alebo mierne rozvaľkáme. Lekvár položíme do stredu a zabalíme ako batôžtek. Vložíme do vymastenej a vysypanej hlbšej formy hladkou stranou nahor. Takto ukladáme jednu buchtu vedľa druhej. Opäť prikryjeme a necháme podkysnúť ešte aspoň 10 - 15 minút.
Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme približne 20-25 minút na 180 °C. Hotové buchty necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK