pridané 25.1.2024 o 11:44 prečítané 286x

Pečené buchty s lekvárom bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

1 Hodina 30 Min

Náročnosť

ľahká

Kto by nemal rád pečené buchty? Táto slovensko-česká klasika vie potešiť azda každého. My si pečieme buchty bez lepku vždy s inou plnkou. Výborné sú makové a tvarohové, ale dnes sme zvolili tú najjednoduchšiu plnku - a to domáci ovocný lekvár. Na mäkučké kysnuté bezlepkové cesto sme použili našu zmes Promix Alfa s pridaním jednej lyžice pohánkovej múky. Cesto nám krásne kyslo a buchty prevoňali celú kuchyňu.

Suroviny:

  • Na cesto:
  • 200 g bezgluténovej múky promix Alfa
  • 1 PL pohánkovej múky Novalim
  • 150 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 20 g masti alebo masla
  • 1 PL bieleho jogurtu
  • ½ balíčka sušeného droždia
  • 1 ČL vanilky
  • 1 PL kryštálového cukru
  • Kôra z 1 citróna
  • Soľ
  • Na plnenie:
  • lekvár ovocný (jahodový, slivkový atď.)
  • Na potretie:
  • 1 ks vajce
  • Na posypanie:
  • cukor práškový

Postup:

Do misy dáme bezgluténovú a pohánkovú múku, premiešame ju so soľou, cukrom, droždím, mletou vanilkou a nastrúhanou kôrou z citróna. Pridáme mokré prísady, ľahko premiešame varechou a potom mixérom s hnetacím nástavcom miesime asi 10 minút.

Vymiesené cesto bude lepkavé, tak to má ale byť. Postriekame ho vodou a prikryté necháme v teple vykysnúť.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a zľahka premiesime. Rozdelíme na rovnaké časti (podľa toho, aké veľké chceme mať buchty) a vytvarujeme do malých bochníčkov. Každý potom prstami roztiahneme alebo mierne rozvaľkáme. Lekvár položíme do stredu a zabalíme ako batôžtek. Vložíme do vymastenej a vysypanej hlbšej formy hladkou stranou nahor. Takto ukladáme jednu buchtu vedľa druhej. Opäť prikryjeme a necháme podkysnúť ešte aspoň 10 - 15 minút.

Buchty potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry. Pečieme približne 20-25 minút na 180 °C. Hotové buchty necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.