Nadýchaný piškótový nákyp s ovocím bez lepku
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Klasika v novom šate. Tak by sa dal nazvať náš nový recept na Bezlepkový piškótový nákyp s ovocím. Nadýchané cesto ako obláčik z našej bezlepkovej múky Promix PK, prevoňané citrónovou kôrou a vanilkou a s ovocím podľa vašej chuti. V malých dezertných miskách pôsobí ako luxusný koláčik od profesionálneho cukrára. A pritom je tak jednoduchý. Vyskúšajte ho aj vy a presvedčte sa, že v jednoduchosti je naozaj krása.
Suroviny:
- 120 g Promix PK alebo PK špeciál + na vysypanie misiek
- 30 g kryštálový cukor
- 60 g práškový cukor + na posypanie
- 5 vajec
- Citrónová kôra
- Vanilkový extrakt (ideálne vanilla bourbon)
- Maslo alebo rastlinný tuk na vytretie misiek
- Drobné ovocie (maliny, ríbezle, čučoriedky, černice, atď)
Postup:
Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtky s práškovým cukrom do nadýchanej svetlej peny. Pridáme citrónovú kôru, vanilkový extrakt a zamiešame.
V druhej miske vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom na sneh (dbáme na to, aby sme sneh neprešľahali na príliš tuhý - ten sa ťažšie zapracováva do žĺtkovej zmesi). Potom sneh opatrne zapracujeme do žĺtkovej peny. Napokon po častiach gumenou varechou primiešame preosiatu múku. Snažíme sa do cesta nahnať čo najviac vzduchu a to tým, že miešame veľkými pohybmi až na dno misy (malo by sa nám to podariť približne na 20 záberov gumenou varechou).
Dezertné zapekacie misky s priemerom asi 8 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto do nich rovnomerne nalejeme a zarovnáme. Na vrch môžeme jemne zatlačiť umyté a dobre osušené ovocie.
Dáme do rúry, ktorú sme si vopred vyhriali na 170 - 180 °C. Pečieme približne 15 minút a na záver urobíme test špajlou. Keď vyjde z cesta von suchá, nákypy sú hotové.
Dezert necháme mierne vychladnúť. Podávame ho ideálne ešte trochu teplý (nie však horúci) posypaný práškovým cukrom.
TIP: Namiesto ovocia môžeme nákyp preliať javorovým sirupom alebo ovocnou omáčkou. Výborne však chuťí aj s ovocným džemom.
Pridal(a): NovalimSK