Mliečna kokosová ryža
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Lahodná mliečna ryža - teplá na raňajky, studená na desiatu, či malý olovrant. Z uvedeného množstva vyjdú 2 - 3 porcie.
Suroviny:
- 250 g guľatozrnnej ryže
- 350 ml mlieka - môžete nahradiť bezlaktózovým alebo akýmkoľvek rastlinným mliekom
- 3 polievkové lyžice trstinového cukru/medu, agávového sirupu
- 1 vanilínový cukor alebo pár kvapiek vanilínovej esencie
- 1 polievkovú lyžicu hobliniek z pomarančovej kôry z chemicky neošetreného pomaranča
- 250 ml kokosového mlieka
- 125 g strúhaného kokosu
- mletá škorica na posypanie
- pár hobliniek pomarančovej kôry a kokosových plátkov na ozdobenie
Postup:
Pomaranč dobre umyjeme a sparíme horúcou vodou. Nakrájame si z neho niekoľko plátkov kôry (bez bielej časti). Prepláchnutú ryžu varíme v mlieku spolu so sladidlom podľa vlastného výberu a vanilínovým cukrom (resp. esenciou), štipkou soli a pomarančovou kôrou, kým nie je mäkká a takmer rozvarená (asi 40 minút). Ak sa mlieko príliš rýchlo vyparí, môžeme trochu doliať. Ryžu pravidelne miešame, aby neprihorela. Keď je ryža mäkká, odstavíme ju a vyberieme plátky pomarančovej kôry. Pridáme kokosové mlieko, premiešame a necháme 10 minút stáť. Na záver pridáme strúhaný kokos. Hotovú kašu posypeme zľahka škoricou a ozdobíme kokosovými plátkami a niekoľkými hoblinkami pomarančovej kôry.
Pridal(a): snov