pridané 1.2.2023 o 15:16 prečítané 232x

Hrnčekové tekvicové muffiny bez lepku

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Isto budete súhlasiť, že tekvice sa prejesť nedá. Jej najväčšou výhodou je, že má mnoho \\\"tvárí\\\" a neobmedzené využitie tak v slanej ako aj v sladkej kuchyni. Náš dnešný recept je toho dôkazom. Bezlepkové tekvicové muffiny sme si pripravili z našich dvoch jemne mletých jednodruhových múk - z Novalim pohánkovej a Novalim ryžovej múky. Mletá škorica, muškátový oriešok a zázvor ich krásne prevoňali. Navyše, nepotrebujete ani váhu a odmerku, na prípravu vám stačí jeden hrnček.

Suroviny:

  • 1 hrnček Novalim pohánkovej múky
  • 1 hrnček Novalim ryžovej múky (alebo Promix PK alebo PK špeciál)
  • ¾ hrnčeka trstinového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
  • 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 hrnček tekvicového pyré (kúpené alebo pripravené uvarením a rozmixovaním 1 hokkaido tekvice)
  • ½ hrnčeka rastlinného oleja
  • ⅓ hrnčeka rastlinného mlieka (my sme použili sójové)
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 a ½ ČL mletej škorice
  • ¼ ČL mletého zázvoru
  • ¼ ČL mletého muškátového oriešku
  • Štipka soli
  • 2 vaječné bielky
  • Mandľové lupienky a nasekané vlašské orechy na posypanie

Postup:

Vo veľkej miske spolu zmiešame všetky suché prísady (preosiate múky, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu + všetky koreniny: muškátový oriešok, zázvor a škoricu). V inej nádobe premiešame olej, tekvicové pyré, mlieko a šťavu z citróna.
Potom tekutú zmes primiešame do sypkej zmesi a varechou vypracujeme kompaktné cesto. V samostatnej miske vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli na sneh a napokon ich zľahka primiešame do cesta - cesto bude tak vláčnejšie a nadýchanejšie.
Do plechu na mafiny pre 12 kusov poukladáme papierové košíčky, ktoré plníme cestom. Povrch vždy zarovnáme a posypeme buď mandľovými lupienkami alebo nasekanými vlašskými orechami.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút. Aby boli mafiny vnútri dobre upečené, na záver zapichneme špajlu. Ak výjde von suchá a cesto sa na ňu nelepí, mafinky sú hotové. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

TIP: Ak sa nám zdajú tekvicové mafiny málo sladké, môžeme ich pred podávaním preliať javorovým sirupom.

1 hrnček = 250 ml

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.