Hrnčekové tekvicové muffiny bez lepku
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Isto budete súhlasiť, že tekvice sa prejesť nedá. Jej najväčšou výhodou je, že má mnoho \\\"tvárí\\\" a neobmedzené využitie tak v slanej ako aj v sladkej kuchyni. Náš dnešný recept je toho dôkazom. Bezlepkové tekvicové muffiny sme si pripravili z našich dvoch jemne mletých jednodruhových múk - z Novalim pohánkovej a Novalim ryžovej múky. Mletá škorica, muškátový oriešok a zázvor ich krásne prevoňali. Navyše, nepotrebujete ani váhu a odmerku, na prípravu vám stačí jeden hrnček.
Suroviny:
- 1 hrnček Novalim pohánkovej múky
- 1 hrnček Novalim ryžovej múky (alebo Promix PK alebo PK špeciál)
- ¾ hrnčeka trstinového cukru
- 1 ČL kypriaceho prášku bez lepku
- 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 hrnček tekvicového pyré (kúpené alebo pripravené uvarením a rozmixovaním 1 hokkaido tekvice)
- ½ hrnčeka rastlinného oleja
- ⅓ hrnčeka rastlinného mlieka (my sme použili sójové)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 a ½ ČL mletej škorice
- ¼ ČL mletého zázvoru
- ¼ ČL mletého muškátového oriešku
- Štipka soli
- 2 vaječné bielky
- Mandľové lupienky a nasekané vlašské orechy na posypanie
Postup:
Vo veľkej miske spolu zmiešame všetky suché prísady (preosiate múky, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu + všetky koreniny: muškátový oriešok, zázvor a škoricu). V inej nádobe premiešame olej, tekvicové pyré, mlieko a šťavu z citróna.
Potom tekutú zmes primiešame do sypkej zmesi a varechou vypracujeme kompaktné cesto. V samostatnej miske vyšľaháme vaječné bielky so štipkou soli na sneh a napokon ich zľahka primiešame do cesta - cesto bude tak vláčnejšie a nadýchanejšie.
Do plechu na mafiny pre 12 kusov poukladáme papierové košíčky, ktoré plníme cestom. Povrch vždy zarovnáme a posypeme buď mandľovými lupienkami alebo nasekanými vlašskými orechami.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 25 minút. Aby boli mafiny vnútri dobre upečené, na záver zapichneme špajlu. Ak výjde von suchá a cesto sa na ňu nelepí, mafinky sú hotové. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
TIP: Ak sa nám zdajú tekvicové mafiny málo sladké, môžeme ich pred podávaním preliať javorovým sirupom.
1 hrnček = 250 ml
Pridal(a): NovalimSK