pridané 11.4.2015 o 10:30 prečítané 3790x

Flámsky hovädzí guláš

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

1 Hodina 45 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Tradičná, flámska špecialita, pripravená na tmavom pive. Podáva sa zásadne len s hranolkami, ktoré sú tiež typicky Flámskym vynálezom.

Suroviny:

  • 750 g hovädzieho mäsa
  • 2 stredne veľké cibule
  • 1 PL horčice
  • 2 krajce bezlepkového chleba (aj hriankového)
  • 3 dl tmavého piva
  • 1,5 hrste hrozienok
  • bobkový list
  • soľ a korenie
  • tuk na praženie mäsa
  • 1-2 kg hranoliek
  • zelený šalát (nemusí)

Postup:

Chlieb namastíme horčicou a nakrájame na kocky 2x2 cm. Pre lenivších: narež chlieb na kocky a horčicu pridáš zvlášť.

Na tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájane karbonátky,

Tu, v Belgicku, takto nazývame na kocky nakrájané mäso. Na Šariši takto označujeme fašírky.

veľmi jemne ich osolíme a posypeme korením a pražíme, až chytia tmavšiu farbu. Potom pridáme hrozienka, bobkový list, na kocky nakrájaný a namastený chlieb (alebo kocky chleba a1 PL horčice), zalejeme pivom/bujónom, zamiešame a privedieme do varu.

Ked začne mäso vrieť, premiešame ho, znížime plameň a necháme 1 hodinu vrieť pod prikrývkou. Počas dusenia ho môžeme občas jemne pomiešať.

POZOR!
Žiadna zápražka, ani maizena či podobné veci už do mäska neidú - na to tam dávame chlebík.

Podávame s hranolkami (originálny recept), ryžou, alebo inak upravenými zemiakmi, prípadne zeleninovým šalátom (nemusí byť). Ak dávame viac ako 750 g mäsa, pridajte pivko/bujón, ale nie priveľa. Na viac ako kilo mäsa pridajte určite pol litra piva/bujónu.

Pridal(a): Zuzana215

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.