Domáci jahodový džem s kúskami jahôd
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Rýchly, chutný džem, ktorý si zamilujete :)
Suroviny:
- 3 kg jahody
- 3 ks Želírka Liana 2:1
- 1 ks Kyselina citrónová Liana 20 g
- štipka Kyselina sorbová Liana
- 1,5 kg cukor trstinový (môže byť aj biely)
Postup:
1. Jahody rozdrvíme tak, aby sme medzi nimi mali aj väčšie kúsky.
2. Dáme do hrnca variť spolu s Želírkou Liana a Kyselinou citrónovou Liana. Privedieme k varu.
3. Vsypeme cukor a štipku Kyseliny sorbovej Liana. Za stáleho miešania varíme do rozpustenia cukru.
5. Nalejeme do čistých pohárov, zavrieme viečkom a otočíme hore dnom do vychladnutia.
Nemuíte sa obávať, že ak pridáte Želírku Váš džem už nebude domáci. Práve naopak džem si zachová výraznú chuť ovocia a cenné látky, pretože sa nevarí zbytočne pridlho a zároveň naša Želírka Liana obsahuje pektín z ovocia ako jablká a citrusy a tieto spôsobia rýchlejšie zahustenie džemu bez nekonečne dlhého miešania.
Podobne si pripravíme džem aj z iných druhov ovocia.
Kyselina citrónová slúži aj ako konzervant, ale tiež zvýrazňuje farbu ovocia.
Kyselina sorbová je obsiahnutá aj v Želírke, preto nie je nutné ju pridavať ešte naviac, ale dodáva sa pre prípad, že viečko by nebolo dokonale uzavreté, aby sa vaše domáce zaváraniny naozaj nepokazili plesňami.
Pridal(a): Michaela66