Čučoriedkovo-pohánkové lievance
- BEZ LEPKU
- BEZ MLIEKA
Čas prípravy
Náročnosť
Tento recept je nielen pre pravidelných jedákov pohánky, ktorí už vedia o jej pozitívnych účinkoch na zdravie, ale aj pre tých, ktorí ju ešte len objavujú a skúšajú si nájsť nejakú podobu, v ktorej by im chutila.
Suroviny:
- pohánka 3dl šálka
- vaječné bielka 4ks (alebo 2 celé vajcia)
- banán 1 ks
- škorica 1 ČL
- agávový sirup 1 PL (ak veľmi nesladíte, nemusí byť, banán je dostatočne sladký)
- stévia 5 - 8 kvapiek (tiež podľa chuti)
- mandľové mlieko 1,5dl
- soľ
- čučoriedky cca 2dl (používam aj mrazené keď nemám čerstvé)
- kokosový tuk na pečenie
Postup:
Večer si pohánku zalejeme vodou a dáme na noc do chladničky. Ráno prelejeme cez sitko a dáme do mixéra. Pridáme všetky ostatné suroviny - bielka (alebo vajcia), banán, škoricu, agáve, stéviu, mandľové mlieko a soľ.
Zmixujeme to na homogénnu zmes. Prelejeme do misky, pridáme čučoriedky. Zľahka premiešame vareškou.
Rozohrejeme panvicu, omastíme lyžičkou kokosového tuku, nalejeme dávku cesta. Pečieme lievance.
Podávame ozdobené čučoriedkami, poliate agávovým (javorovým) sirupom, prípadne s ochuteným tvarohom (tvaroh, jogurt, citrónová šťava, stévia) či džemom.
Tip: Ja nevylievam vodu, v ktorej sa pohánka máčala, aby som sa nezbavila cenných látok, ktoré sa do nej vylúhovali ale používam sušené mandľové mlieko, ktoré mám stále v chladničke a pohánku použijem aj s vodou v ktorej bola namočená a pridám 2 - 3 PL sušeného mandľového mlieka.
Na pečenie používam kokosový tuk, ktorý je zbavený arómy. Zohrejem si ho v malom kastróliku a potom pridávam lyžicou podľa potreby pod každý lievanec.
Kým nevyskúšate, aký je to rozdiel piecť či vyprážať na kokosovom tuku oproti olejom, ktoré sme roky používali, neuveríte. Keď pečiete na oleji, aspoň pol dňa cítite celý byt po vyprážaní, pri kokosovom tuku, ktorý je stály i pri vysokých teplotách tento nepríjemný pach v byte neostane.
Pridal(a): dunada