pridané 17.5.2023 o 12:14 prečítané 235x

Bezlepkový jahodový chlebíček

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU
  • BEZ MLIEKA

Čas prípravy

45 Min

Náročnosť

veľmi ľahká

Bezlepkový jahodový chlebíček môžeme bez pochýb zaradiť medzi jednoduché a rýchle recepty, ktoré zvládne skutočne každý a nebude pri tom potrebovať ani žaidne špeciálne kuchynské náradie. Je námetom, ako si upiecť ovocný koláč aj v čase, keď ešte žiadne ovocie nedozrieva – a síce, z lyofilizovaného ovocia.

Suroviny:

  • 1 balenie bezgluténovej bábovky v prášku Novalim
  • 3 celé vajcia
  • 150 ml oleja (napr. slnečnicového)
  • za hrsť lyofilizovaných (čiže mrazom sušených) jahôd – prípadne aj iný druh ovocia
  • Na polevu:
  • asi 100 g práškového cukru
  • 4-5 ks lyofilizovaných jahôd
  • 1-2 PL vody alebo mlieka
  • za malú lyžičku citrónovej šťavy
  • zopár mrazom sušených jahôd na ozdobenie, prípadne lístky mäty

Postup:

Tento jahodový chlebíček bez lepku je naozaj jednoduchý. Stačí vám balenie našej bezgluténovej bábovky v prášku a zopár prísad, ktoré máte s veľkou pravdepodobnosťou doma.

Podľa návodu na obale bábovky pripravíme cesto – najprv v mise vyšľaháme celé vajcia do nadýchanej bledej peny. Potom do vajíčkovej zmesi postupne za stáleho miešania prilievame 150 ml oleja. Na túto zmes prisypeme jedno balenie bezgluténovej bábovky v prášku a gumenou varechou sypkú zmes zapracujeme do mokrej zmesi.

Napokon pridáme lyofilizované jahody, ktoré jemne v prstoch podrvíme. Primiešame ich do cesta a cesto vlejeme do chlebíčkovej formy (papierovej alebo ak používate klasickú formu na pečenie, tú buď vystelieme papierom na pečenie alebo ju vytrieme tenkou vrstvou tuku a vysypeme bezlepkovou múkou).

Bezlepkový jahodový chlebíček pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 35-40 minút, kým je koláč na povrchu na dotyk pružný.

Kým sa pečie, pripravíme si polevu. Preosejeme práškový cukor, pridáme citrónovú šťavu, vodu alebo mlieko a na prach rozmrvené mrazom sušené jahody a vymiešame do hladka. Touto polevou polejeme ešte horúci jahodový chlebíček , na povrchu ho ozdobíme kúskami ovocia a mätovými lístkami a necháme polevu plne zaschnúť.

Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.