Bezlepkový brioškový nákyp s ovocím
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Aj vy si radi dáte na raňajky niečo sladké? A čo tak vyskúšať náš bezlepkový brioškový nákyp? Cesto je kysnuté, veľmi podobné tomu na vianočku. Kysne síce dlhšie, ale výsledok potom určite stojí za to. V kombinácii s tvarohom alebo ricottou a lesným ovocím si na mäkučkom a voňavom nákype pochutná celá rodina. Tak sa do toho pustite.
Suroviny:
- Na cesto:
- 250 g Promix Alfa
- 2 vajcia
- 70 g roztopeného masla
- 160 ml vlažnej vody
- 1 ČL soli
- 1 PL tekutého medu
- Na náplň:
- 3 vajcia
- 250 g ricotty alebo krémového tvarohu
- ¼ hrnčeka medu alebo javorového sirupu
- 2-3 hrnčeky drobného ovocia (maliny, černice, čučoriedky, jahody)
- Kúsok masla na vymastenie formy
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
Najprv si pripravíme cesto. Vo veľkej mise zmiešame spolu vajcia, roztopené maslo, soľ, med a vodu. Do zmesi postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme hladké vláčne mierne lepivé cesto. Zvrchu pomúčime a prikryté čistou utierkou alebo fóliou necháme kysnúť na teplom mieste 90-120 minút.
Po vykysnutí vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, opäť zvrchu pomúčime aj cesto a dobre ešte ručne premiesime. Cesto nakrájame na malé kúsky veľkosti jedného sústa.
Na náplň si spolu vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, ricottu (alebo tvaroh) a med (alebo javorový sirup). Do náplne pridáme kúsky cesta a umyté a dobre osušené ovocie a veľmi jemne spolu premiešame. Zmes potom vysypeme do maslom vymastenej hlbokej zapekacej misy alebo plechu. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160°C 30-40 minút.
Je dôležité urobiť test špajdľou. Ak vyjde suchá, vtedy je nákyp upečený aj zvnútra. Pri niektorých typoch rúr môže pečenie trvať aj dlhšie. Počas pečenia a po vybratí z rúry môžeme zmes zvrchu pokropiť trochou vody. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK