pridané 24.5.2022 o 13:18 prečítané 915x

Bezlepkový brioškový nákyp s ovocím

Hodnotenie:
1 2 3 4 5 0
  • BEZ LEPKU

Čas prípravy

2 Hodiny 30 Min

Náročnosť

priemerná

Aj vy si radi dáte na raňajky niečo sladké? A čo tak vyskúšať náš bezlepkový brioškový nákyp? Cesto je kysnuté, veľmi podobné tomu na vianočku. Kysne síce dlhšie, ale výsledok potom určite stojí za to. V kombinácii s tvarohom alebo ricottou a lesným ovocím si na mäkučkom a voňavom nákype pochutná celá rodina. Tak sa do toho pustite.

Suroviny:

  • Na cesto:
  • 250 g Promix Alfa
  • 2 vajcia
  • 70 g roztopeného masla
  • 160 ml vlažnej vody
  • 1 ČL soli
  • 1 PL tekutého medu
  • Na náplň:
  • 3 vajcia
  • 250 g ricotty alebo krémového tvarohu
  • ¼ hrnčeka medu alebo javorového sirupu
  • 2-3 hrnčeky drobného ovocia (maliny, černice, čučoriedky, jahody)
  • Kúsok masla na vymastenie formy
  • Práškový cukor na posypanie

Postup:

Najprv si pripravíme cesto. Vo veľkej mise zmiešame spolu vajcia, roztopené maslo, soľ, med a vodu. Do zmesi postupne pridávame preosiatu múku a vypracujeme hladké vláčne mierne lepivé cesto. Zvrchu pomúčime a prikryté čistou utierkou alebo fóliou necháme kysnúť na teplom mieste 90-120 minút.
Po vykysnutí vyklopíme na dobre pomúčenú dosku, opäť zvrchu pomúčime aj cesto a dobre ešte ručne premiesime. Cesto nakrájame na malé kúsky veľkosti jedného sústa.
Na náplň si spolu vo veľkej mise vyšľaháme vajcia, ricottu (alebo tvaroh) a med (alebo javorový sirup). Do náplne pridáme kúsky cesta a umyté a dobre osušené ovocie a veľmi jemne spolu premiešame. Zmes potom vysypeme do maslom vymastenej hlbokej zapekacej misy alebo plechu. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 160°C 30-40 minút.
Je dôležité urobiť test špajdľou. Ak vyjde suchá, vtedy je nákyp upečený aj zvnútra. Pri niektorých typoch rúr môže pečenie trvať aj dlhšie. Počas pečenia a po vybratí z rúry môžeme zmes zvrchu pokropiť trochou vody. Necháme vychladnúť a na záver posypeme práškovým cukrom.



Pridal(a): NovalimSK

Diskusia k receptu (0)

Aby ste mohli diskutovať, musíte byť prihlásený.