Bezlepkové pletenky s mandľovými lupienkami
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Kto má rád sladké raňajky, určite mu dobre padne recept na bezlepkové pletenky s mandľovými lupienkami. Čerstvé domáce pečivo chutí najlepšie a preto máme pre vás tento výborný recept, na ktorom si u vás doma určite dobre pochutíte.
Suroviny:
- Potrebujeme:
- 250 g Promix Alfa
- 1 ČL sušeného droždia
- 2 vajcia + jedno na potretie
- 70 g roztopeného masla
- 160 ml vlažnej vody
- 1 ČL soli
- 1 PL tekutého medu
- Mandľové lupienky
- Ovocný lekvár na podávanie
Postup:
Postup:
Vo veľkej mise spolu vymiešame vajcia, vodu, roztopené maslo, sušené droždie, soľ a med. Postupne pridávame do zmesi preosiatu múku a vypracujeme hladké vláčne cesto. Môže sa trochu lepiť a malo by byť polotuhej konzistencie. Zvrchu ho pomúčime, prikryjeme čistou utierkou alebo fóliou a necháme kysnúť na teplom mieste 90-120 minút.
Po vykysnutí cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a ručne ešte dôkladne premiesime. Rozdelíme ho na päť rovnakých častí. Každú časť potom na tri rovnaké diely, z ktorých ušúľame valčeky dlhé asi 15 cm. Každé tri šulčeky potom spolu zlepíme a zapletieme do klasického vrkoča. Na konci opäť spojíme dohromady.
Takto pripravené pletenky na plechu vystlanom papierom na pečenie prikryjeme a necháme ešte podkysnúť 20 minút. Pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C približne 25-30 minút. Počas pečenia aspoň dvakrát zvrchu pokropíme vodou. Upečené pletenky necháme vychladnúť. Konzumujeme čerstvé alebo po vychladnutí ihneď zamrazíme. Podávame s ovocným lekvárom.
Pridal(a): NovalimSK