Bezlepkové mini mafinky z vianočných zvyškov
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Po sviatkoch nám mnohým ostali určite koláčiky, ktoré možno trochu obschli alebo ktoré už nikto nechce jesť. Ale hádam ich nevyhodíme? Pokračujúc v našom zero-waste trende, nechali sme sa inšpirovať na internete a pripravili sme tento recept, v ktorom zužitkujeme rôzne nezjedené vianočné koláčiky bez lepku. Vyskúšajte náš recept, sú naozaj výborné!
Suroviny:
- zvyšky bezlepkových vianočných koláčikov či keksíkov, ktoré už nikto nechce jesť – asi 300 g
- 100 ml teplého mlieka alebo vody
- 2 celé vajcia
- 1 PL bezlepkovej múky Promix UNI (alebo Promix PK)
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 PL kakaa
- 1 PL kryštálového cukru
- hrozienka namočené v rume (asi 2 PL)
- nasekané orechy (asi 2 PL)
- citrónová kôra z polovice citróna
- 1-2 PL práškového cukru na posypanie
Postup:
Bezlepkové koláčiky rozmixujeme na múčku (alebo ich dáme do igelitového vrecúška a rozmrvíme ich najemno pomocou valčeka na vaľkanie). Túto zmes zalejeme teplým mliekom alebo vodou a premiešame, kým nevznikne hustá mokrá hmota.
Vajcia s cukrom vyšľaháme do nadýchanej peny.
Múku Promix UNI premiešame s kakaom a kypriacim práškom a preosejeme na husté cesto. Pridáme vyšľajané vajcia, citrónovú kôru a všetko riadne premiešame.
Napokon primiešame hrozienka a orechy.
Cesto nalejeme do foriem na mini mafinky a pečieme ich vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút, kým sú na dotyk pružné a upečené. Vyklopíme ich z formičiek a necháme vychladnúť. Pred podávaním posypeme mini mafinky z vianočných zvyškov práškovým cukrom.
Pridal(a): NovalimSK