Bezlepkové jablkové cookies s mliečnou polevou
- BEZ LEPKU
Čas prípravy
Náročnosť
Jabĺk sa veru prejesť nevieme. A už vôbec si nevieme bez nich predstaviť jesenné pečenie. Hádam najlepšie chutia v kombinácii s vlašskými orechami a škoricou. Taký je aj náš dnešný recept - voňavý po týchto troch úžasných surovinách. Naše bezlepkové jablkové cookies budú chutiť nielen vám, ale aj vašim deťom. Upečte ich spolu s nimi a pochutnajte si na nich napríklad na desiatu.
Suroviny:
- Na cesto:
- 135 g Promix PK alebo PK špeciál alebo UNI
- 55 g masla izbovej teploty
- 90 g trstinového cukru
- 1 vajce
- 60 ml jablkového džúsu
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ½ ČL mletej škorice
- ¼ ČL mletých klinčekov
- Štipka soli
- 1 menšie zelené kyslejšie jablko
- Na polevu:
- 3-4 PL mlieka
- 200 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu (najlepšie vanilla bourbon)
- Nasekané vlašské orechy na posypanie
Postup:
Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme vajce a dobre premiešame. Prilejeme jablkový džús a opäť premiešame. Suché prísady (múku, koreniny, soľ a sódu bikarbónu) teraz pridáme do tekutej zmesi. Nakoniec zapracujeme ošúpané a na menšie kocky nakrájané jablko. Cesto vložíme na 15 minút do mrazničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.
Veľký plech vystelieme papierom na pečenie. Z cesta po kúskoch odoberáme, tvoríme menšie guľky a ukladáme ich na plech s dostatočným rozostupom, lebo sa pri pečení roztečú. Môžeme ich jemne lyžicou pritlačiť, aby sme dostali tvar cookies.
Sušienky pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 175 °C približne 10-12 minút. Po upečení ich necháme vychladnúť najskôr na plechu a potom ich preložíme na mriežku, aby vychladli aj zo spodu.
Nakoniec ich polejeme polevou, ktorú sme si pripravili zmiešaním všetkých surovín. Vrch posypeme nasekanými vlašskými orechami a necháme zaschnúť.
Pridal(a): NovalimSK